Бебе на 4 месеца с голям тумор на кръвоносен съд на черния дроб е спасено със сложна операция в "Пирогов". Момиченцето дължи живота си на хирургичен екип под ръководството на д-р Цветко Георгиев, началник на Отделението по хирургия на новородено и вродени аномалии в спешната болница, и проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия и ръководител на програмата за чернодробни трансплантации във ВМА.

Предизвикателство са били два неблагоприятни фактора - малката възраст на детето и огромният размер на тумора, който при това нараства агресивно.

През 25-годишната си кариера не съм виждал толкова голямо образувание на толкова малко дете, обясни през "24 часа" д-р Георгиев. 

Туморната формация е открита случайно. В началото семейството на бебето смятало, че просто коремчето му е голямо. Но то растяло и се появили съмнения, че нещо не е наред. След по-обстоен преглед лекарите от местната болница насочили момиченцето за лечение в "Пирогов". При високоспециализираната диагностика се установява, че става дума за тумор, който обхваща едната половина на черния дроба и започва да притиска съседните органи, тъй като изпълва цялата коремна кухина. Състоянието е животозастрашаващо.

"Образуванието беше голямо колкото главата на детето -  разказа д-р Георгиев. - Освен това нарастваше агресивно. Рисково беше дори да се вземе биопсия - това рутинно иначе действие можеше да предизвика кръвоизлив. Трябваше да се отстрани възможно най-бързо.” Д-р Георгиев се свързва с проф. Никола Владов и двамата планират до най-малки подробности сложната операция. Благодарение на опита на двамата хирурзи и добрата подготовка туморът е отстранен само за два часа с възможно най-щадящи техники.

На шестия ден от операцията днес детето вече е изведено от детската реанимация и е с майка си в отделението на д-р Георгиев, където продължава възстановяването на момиченцето. То се чувства добре, всички физиологични процеси протичат нормално, ще води нормален живот, обясни детският хирург.

Лекарите очакват да бъде изписано в обичайния за подобни случаи срок.