За хората с рак липсата на коса е публична декларация какво им се случва, наранява ги психически

Американската Кливланд клиник нареди системите за охлаждане на скалпа за намаляване на загубата на коса от химиотерапия сред методите, които променят лечението през 2018 г.

Въпреки че в някои центрове в Европа (рутинно в големите онкологии във Великобритания, Франция, Холандия, Норвегия) и по света се се използва от десетилетия, охлаждането на скалпа за намаляване на индуцирания от химиотерапия косопад е относително нова опция, която набира популярност с навлизането на нови апарати.

Но защо изобщо при химиолечението пада косата?

Като естествен процес всеки ден губим косми, но не оплешивяваме (поне докато мъжете не достигнат определена възраст).

Химиотерапията

работи чрез

атакуване на

бързо делящите

се клетки

Безконтролното размножаване на раковата тъкан е типичната й характеристика. Но в същото време най-бързо делящите се нормални нови клетки в тялото ни са тези на растящия косъм. Във всеки момент 90% от клетките в космени фоликули са във фаза на активно разделяне. Точно това ги прави уязвими към химиотерапевтиците.

Загубата на коса, въпреки че е временна, може да бъде един от най-травмиращите странични ефекти на химиотерапията. За много хора ще прозвучи невероятно, но онколозите разказват, че имат пациенти, за които това е една от причините да настояват за отлагане на вливанията особено ако продължават да работят.

Когато лечението започне, то атакува космените фоликули (корена на косъма) във фаза на растеж, което води до

загуба на коса

приблизително

2 седмици след

началото на

химиотерапията

Според проучванията щетите, които се причиняват на космения фоликул от медикаментите, до голяма степен може да се намалят чрез охлаждането.

За оптимален ефект от тази защита тя трябва да се прилага от първото до последното вливане.

Знам, че косата ми ще поникне отново, но това не ми помага да се чувствам по-добре. Перуката ще “съобщава” за диагнозата ми на всички хора. Това ще се отразява на самочувствието ми и ми напомня непрекъснато, че съм болна. А

ако запазя

косата си, хората

ще знаят за

диагнозата, само

ако аз реша

Под една или друга форма това признание от пациенти е познато на всеки онколог.

Днешната медицана отдавна не гледа на психологическите травми на хората с рак като на глезотии. Знае се със сигурност, че емоциите могат да бъдат помощник или спънка в лечението. В търсене на решение от 70-те години на миналия век се разработват техники и технологии срещу предизвиканото от химиотерапия падане (алопеция) на косата.

Наличните до момента системи и апарати показват различни резултати по отношение на ефективността и поносимостта на охлаждането на скалпа в зависимост от вида и режима на химиотерапията и възрастта на човека. Според публикациите контролираното охлаждане на скалпа може да помогне за

запазването на

косата на 50-70%

от жените на

химиотерапия

за рак на гърдата в ранен стадий. Но има дискусии дали е подходяща за прилагане при целия набор терапии и видове тумори.

“Всички жени с рак на гърдата най-напред се интересуват от прогнозите за излекуване и какъв е рискът от връщане на болестта. Но скоро след това започват да се притесняват от токсичността на лечението. Вече можем да контролираме много от тези фактори много по-добре, отколкото преди, но ефективните методи за предотвратяване на загубата на коса изостават. А точно този проблем има огромно психологическо въздействие върху пациентите”, признават специалистите.

По-ранните устройства, разрешени за предотвратяване на индуцираната от химиотерапия алопеция, са за ръчно прилагане. Нещо като

охладени шапки

с криогел,

наподобяващи

на вид плувните

След затоплянето им върху главата - приблизително през половин час, се сменят със студени.

В най-новите методи се използват каски със сензорно контролирано охлаждане, към които по автоматизирани способи дозирано се насочват охлаждащи агенти. Те поддържат температурата на скалпа еднаква през цялото време на приложението. Последните модели са машини на колела, които могат да

подават

охлаждане към

двама души

едновременно

Каските са силиконови, плътно прилепващи, леки, меки. Намаляването на температурата в тях е постепенно и бавно, а температурата на скалпа се измерва с 3 различни сензора, за да се поддържа постоянна хипотермия на повърхността на кожата.

Охлаждането на скалпа по време на химиотерапия предотвратява загубата на коса по два начина. Единият е чрез намаляване на кръвоснабдяването - съдовете, в които тече медикаментът, се свиват от студа, и забавят на 20-40% от обичаното снабдяването с кръв, респективно постъпва и по-малко химиотерапевтик към фоликулите на космите. Вторият ефект от охлаждането на скалпа е, че скоростта на клетъчния метаболизъм в тази зона се забавя и така намалява ефекта на химиотерапията.

Едно от опасенията при охлаждането на скалпа е дали се увеличава потенциалът за метастази в тази зона, но според проведените проучвания рискът е нисък. Като презастраховка се препоръчва предпазливост при видовене тумори, които са склонни да дават разсейки в главата. Според публикуваните анлази от проучване не са открити разлики в преживяемостта между жени с рак на гърдата, които получават охлаждане на скалпа, и тези, които не са го направили.