Ниски температури удължават преживяването на вирусите около нас

Настинка или грип?

В началото може да е трудно да се направи разлика. Симптомите на грипа обаче са по-тежки и продължават по-дълго от обикновената настинка.

Треската е много отличителен симптом на инфлуенцата, както още е популярен грипът. С уговорката, че при възрастни хора температурата може да не е екстремно висока като при децата. За малките и началото на инфекцията е по-бурно. Но като цяло най-характерната отлика на грипа е, че той води до мускулни болки и общо неразположение, което буквално принуждава болния да “пази” леглото.

Не всеки, който е в контакт с грипните вируси, се разболява. При 4-ма инфектирани един се разболява, организмът на другите трима изработва имунен отговор - образува антитела, без да боледуват, обясни проф. Тодор Кантарджиев. Тези, които се разболяват обаче, може да развият усложнения, най-често пневмония.

Но грипът може да “удари” с вторично възпаление мозъка, синусите, ушите, сърцето, мускулите. Най-уязвими са децата, чиято имунна система лекарите наричат девствена, и хората над 65 г., при които защитните сили на организма с години по естествен път губят борбеност. Това прави двете крайни възрастови групи най-уязвими и най-рискови. При всички пандемии смъртните случаи са предимно сред тях. Потенциално застрашени от фатални усложнения са хронично болните, бременните, астматиците, заразените с вируса на СПИН и други хора с компрометиран имунитет.

Дори човек да е бил вече на лекар, появи ли се мъчителна кашлица с храчки, тежест и болки в гърдите, не трябва да отлага нова консултация. Понякога усложнението в гърдите може светкавичо да превземе белите дробове.

Според Световната здравна организация в световен мащаб грипът води до 3-5 милиона случая на тежко заболяване и между 290 и 650 хиляди смъртни случая годишно.

На прага на епидемия личната защита предполага засилена хигиена дори при привидна липса на болни около нас. Това, че колегата не киха и очите му не блестят от треска, не означава, че сме в безопасност. Човек е заразен 1-2 до 4 дни преди да се появат симптоми. Друг аргумент е, че вирусът оцелява дълго във въздуха и по твърди повърхности. До 48 часа може да си го “доставим” от вещите и мебелите, върху които е попаднал. Особено при по-ниски температури, които удължават преживяването на патогена. Добрата лична хигиена, почистването и проветряването на работното място и избягването на места, на които се събират много хора, намаляват риска.

За останалото отговаря имунната ни система. Когато е във форма, успява да се справи с вируса и да образува антитела срущу него, без да боледуваме. Заразен ли е човек, който безсимптомно преборва вируса? Не, заразяват само болните, в чийто епител на дихателната система мощно се е размножил вирусът, който след това попада в секретите им - храчки, слюнка, и те стават източник на зараза.