За няколко години от преяждане се сдобих с разширен стомах, може ли да го приведа обратно в нормалното му състояние, пита от Дупница 47-годишен читател на постоянната съботна рубрика "Сила за живот".

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти.

Ще откликнем и на вашите въпроси,

свързани с храненето и здравословния живот.

Може да ги задавате

на телефон 02 942 25 62

и чрез имейл

[email protected]

Препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. И не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност.

Д-р Татяна Мороховец отговаря на въпроса за възм ожностите да се свие разширен стомах: Най-честата причина за наднормено тегло е разширен стомах след постоянни преяждания -когато стомахът се разтегне и по обясними причини е трудно човек да се храни с малки или умерени порции. Хората с този проблем казват, че не се засищат лесно и изяждат все по-големи количества наведнъж. Структурата на стомаха е уникална и позволява това да се случи, но с цената на много проблеми. Хората с разширен стомах са преследвани от постоянно чувство на глад, което се отразява не само на визията им, а води до лошо самочувствие и компрометира качеството им на живот.

Радикално

намаляване

на стомаха

може да стане

само по

хирургичен път

За целта се използват различни оперативни методики - чрез частична стомашна резекция (отстранаване), байпас техники (стомахът се запазва цял, но част от него се “изключва” от храносмилането), поставяне на медицински балон, който заема нужния за конкретния случай обем от стомаха и така изкуствено намалява размера му.

Но в рамките на няколко месечни усилия би могло да се постигне известен успех и с консервативни подходи в домашни условия.

Когато се говори за разширен стомах, идва логичният въпрос за обема на нормалния. Има индивидуални особености, но ориентировъчно може да се приеме, че при възрастен човек

нормално

стомахът е

с големината

на 2 допрени

юмрука

Нормално побира 500-600 до 1000 мл наведнъж - колко точно, зависи от гените, възрастта, пола, телесната конструкция.

Изглежда невероятно, но стомахът може да се разшири до 4 пъти. Обаче достигането на лимита не е нито здравословно, нито безопасно. Това обяснява препоръката да не преяждаме. Практически начин да преценим кога да спрем е да ставаме от масата с леко чувство на глад.

Опитите да свием стомаха в домашни условия изискват продължително време и упоритост в спазването на правилата за здравословно хранене, които и здравият разум на всеки човек нашепва.

Да се храним

често - 4-5 пъти

дневно, с порции

около 250 грама

Много е важно да не оставаме гладни за дълго време, тъй като именно това води после до преяждане. Предпочитание отдайте на течно-кашави храни. Усещането за засищане идва обичайно след 20-30-40 минути от началото на храненено. Затова много е важно да се храним бавно, дъвчейки упорито всяка храна, без да отклоняваме вниманието си с гледане на телевизия, телефонни разговори, четене. Като начин да забавите храненето и така да не приемате големи количества заменете супената лъжица с чаена - много ефикасен трик.

Изключете газираните напитки, захарта и всички сладки храни.

Направете всичко възможно да укротите апетита си. Може би си имате своя рецепта как, но ако нямате идея, давам идеи, които доказано работят.

1 с.л. водорасли

ламинария

преди хранене -

набъбват

в стомаха и

намаляват

обема му и

апетита

Подобно свойство, но с по-малък ефект, притежава и лененото семе. Приема се по 1 чаена лъжичка преди закуската.

Черният чай доказано утолява чувството на глад - приема се без захар, но с лимон. Друг вариант е чай от джинджифил - нарязано парче от корена се залива с вода, като кипне, се добавят на върха на лъжичката мед и лимонов сок.

Пийте достатъчно вода, включително преди хранене. Важно е да не приемате вода и течности по време на ядене, те раздуват обема на стомаха.

Водата се пие

30 минути преди

или 50-60

след хранене

Ако трудно се справяте с ограничителния модел на хранене, за “десерт” си позволете 2 малки парченца черен шоколад (с поне 70 процента какао!) - той засища, без да увеличава стомашния обем.

Стресът, тревогите и понякога даже безделието стават причина за поредно похапване. Това е феноменът на емоционалното преяждане. Всеки понякога става негова жертва, но при поставена цел в друга посока човек може да контролира тези саботиращи импулси.

Не на последно място може да се препоръча

дихателна

гимнастика

за укрепване

на коремната

стена и

мускулатурата

на стомаха

Застанете прави, направете дълбоко вдишване, следва издишване и стягане на коремната мускулатура максимално към гръбнака. Задръжте така напрегната мускулатура 5-6 секунди и се върнете към нормално дишане. Повтаряйте упражнението 6-10 пъти на цикъл. Ако го правите често, и ефектът ще е по-добър.

Пожелавам ви от сърце успех!