Зимна бременност е по-рискова за прекъсване след вируси и възпаления, при

лятната по-често има проблеми с кръвното, казва д-р Павлина Арабаджикова. Родена е през 1976 г. в Пловдив. Основното си образование завършва в 41-о Основно училище в града, а средно образование в Пловдивската езикова гимназия (с немски и английски език). Като лекар се дипломира в Медицинския университет в Пловдив. През 2002 г. започва да специализира “Акушерство и гинекология” в ПСАГБАЛ “Света София” и остава да работи в болницата до март 2014 г. След това се присъединява към екипа на МБАЛ “Надежда”. На въпроса защо избира това лечебно заведение отговаря: Защото винаги има... Надежда!

- Д-р Арабаджикова, създава се впечатление, че все по-рядко бебетата в българските семейства са плод на случайност. Така ли е и какво включва отговорното планиране на бременността?

- Съвременната жена наистина планира своята бременност. Като общата тенденция е това да се случва на по-късен етап от живота й когато тя е

постигнала

реализация в

професионален план

и е осмислила

приоритетите си

В този смисъл и желаната предстояща бременност не е инцидент, а обмислено решение и бъдещите майки се отнасят с голямо внимание към него.

Говорейки за отговорно планиране на бременност обаче, не можем да го отделим като изолиран акт. Това означава отговорност към здравето на човека във всички негови аспекти.

- Но как по-конкретно решението ангажира всеки от бъдещите родители? От кои навици например е добре да се откажат и кои да поощрят?

- Съвсем правилно говорите за двамата родители. Когато една двойка вземе решение да създаде потомство, това би трябвало да ангажира не само бъдещата майка да профилактира здравето си, но и нейния партньор.

Разбира се, при здрави хора и без да са известни наследствени фамилни или хронични заболявания, планирането на бебето не изисква някакви специални действия. Необходимо е по-скоро следване на спокоен, нормален начин на живот.

В случай че някой от двамата партньори например пуши или употребява алкохол в по-големи количества, и особено ако това е жената, е добре да опита да ограничи и по възможност да преустанови употребата до износването на бременността.

Няма спор, че физическата активност и движенията на открито допринасят за по-доброто физическо и психическо състояние и би трябвало да се насърчават в този период за всички бъдещи родители.

- Нужни ли са предварителни медицински прегледи, изследвания, генетични тестове?

- В повечето случаи при здрави жени без съпътстващи заболявания са достатъчни ежегодните рутинни медицински прегледи - първо при личния лекар и после

при специалист

по акушерство и

гинекология, при

мамолог, стоматолог Ако има някакави заболявания или по-особени състояния, е необходимо и консултиране със съответните тесни специалисти по конкретните проблеми. Това важи и за мъжете. Ако например при профилактика се установи анемия и особено, ако жената планира бременност, е задължително

да се установи

причината за

анемията и

да се лекува своевременно.

Същото важи и за редица други състояния като хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм (намалена и увеличена функция на щитовидната жлеза). Отнася се и за отклонения във въглехидратната обмяна, както и за възпалителни заболявания на отделни органи и системи.

- И у нас като във всички развити държави първото раждане се измества около и след 30 години, мъжете също не бързат със създаване на потомство. При “късни” родители винаги ли е необходимо генетично консултиране?

- По-скоро такъв вид консултация е задължителна независимо от възрастта при всички двойки, в които единият или двамата партньори имат в рода си или те самите са носители на генетично заболяване.

Но като цяло трябва да се има предвид известният факт, че

честотата

на генетичните

заболявания е

по-висока при

майки над 35 години

и бащи над 45.

- Разумният подход при наднормено тегло включва ли диета за отслабване преди зачеването и ако да, каква?

- При жени с наднормено тегло и затлъстяване, особено ако техният индекс на телесната маса, популярен и с английското body mass index, е над 30, се препоръчва диета за отслабване. Най-маловажната причина за такава препоръка е естетичната визия. Високият индекс на телесна маса, или най-просто казано:

пълнотата, е

безспорен индикатор

за по-висок риск

от заболявания на

сърдечносъдовата

система, диабет

и високо кръвно налягане.

А всички тези проблеми сами по себе си затрудняват зачеването, както и протичането на бременността. Затова е добре те също да се профилактират още при плануване на бременността чрез подходяща нискокалорийна диета и физическа активност и спорт.

Ежедневното ходене пеша поне 10-ина километра, съчетано с ограничен прием на въглехидрати и особено захар и съдържащите я храни, допринася за по-добрата обмяна на организма и за отслабване.

- Нужни ли са минерални и витаминни добавки освен фолиева киселина - витамин В9, за жената, трябва ли и мъжете да приемат някакви вещества в името на доброто здраве на детето?

- Като цяло ползите от приема на фолиева киселина още преди настъпване на бременност, както и в първия триместър са безспорни и опитът ми показва, че за много хора те са известни.

Допълнителни добавки като витамини и минерали са препоръчителни само при жени, които не се хранят пълноценно и разнообразно или по някаква причина са им били установени конкретни дефицити. Бъдещите татковци просто трява да се хранят пълноценно и разнообразно.

- При липса на имунитет срещу рубеола, паротит, морбили, варицела или ако жената не е сигурна дали е ваксинирана или боледувала, какви са препоръките? Нужна ли е проверка на имунен статус и за други заболявания?

- Ако не е пропускано ваксинирането по графика на имунизационния календар, т.е., направени са задължителните имунизации, предвидени през годините, не би трябвало да изследваме имунитета си преди предвидена бременност. Но ако все пак има съмнения в тази посока, може да се направят предварителни изследвания.

- Какво трябва да е поведението при жени в рискови групи за високо кръвно налягане, рак, епилепсия, бъбречно заболяване, артрит?

- Жени, които имат анамнеза за наследственост в семействата си за някои от споменатите заболявания, е добре да се изследват предварително и по- задълбочено.

Ако се установят отклонения от нормалното състояние или признаци на болест, те трябва да се третират предварително. Такива жени впоследствие попадат в категорията на високорисковите бременни и се наблюдават по- активно. Обикновено тяхното състояние се проследява в колаборация със специалистите по съответното заболяване.

- Като изключим аргументите за планиране на бебето според астрологическите изисквания, сезонът и месецът на зачеване и на раждане кои евентуални рискове за здравето на бъдещото дете пораждат?

- Вярно е, че бременността в известна степен може да се планува, но това невинаги се получава с голяма точност.

В този смисъл бременностите, които протичат през по- студените зимни месеци, са по-застрашени от прекъсване на базата на тежки вирусни и възпалителни заболявания, които невинаги може да се изключат, въпреки мерките за профилактика.

В горещите месеци пък е по- трудно за жени, при които има риск или вече са развили високо артериално налягане, отоци или състоянието, известно като прееклампсия.

За пролетта и есента пък е доказано, че се обострят болестите на стомашно-чревния тракт, както и някои други системни заболявания.