Подпомагат онкоболни жени до 35 г. да съхранят генетичен материал, двойки, в които има генетично заболяване, с нов шанс за здраво дете.

От 1 януари се увеличава броят на финансираните от Центъра за асистирана репродукция процедури. Правителството прие пакет от промени, с които се увелича подкрепата на раждаемостта

Броят на процедурите инвитро се вдига от 3 на 4. Освен това фондът ще финансира допълнително 4 трансфера на размразени ембриони – дейност, която до момента не е заплащана от държавата. По този начин ще се удвои броят на опитите и ще се увеличи шансът за забременяване.

Факт е и дългоочакваната промяна в подкрепа на онкоболни жени с репродуктивни проблеми. Във възраст до 35 години те ще могат да съхраняват свой генетичен материал за времето, в което терапията им ще позволява да правят опити да станат родители. Онкологичните комитети към лечебните заведения ще се произнасят за прогнозите за хода на заболяването, а критериите за включване в процедурите са съобразени с добрата медицинска практика според индивидуалното състояние на жените.

Двойки, при които единият партньор има генетично заболяване или хромозомна мутация, вече получават шанс да имат здраво дете чрез инвитро процедури. По този начин не само ще бъде намален рискът от раждане на деца с генетични проблеми, но ще се ограничи времето за постигане на бременност.

Рязко се съкращават сроковете за получаване на одобрение на кандидатстващите двойки. Досега процедурата отнемаше 10-12 месеца. Новият регламент предвижда 2-3 месеца. Освен това данни за успеваемостта на лечебните заведения, както и на времето за чакане за включване в процедурите ще бъдат публикувани на страницата на Центъра за асистирана репродукция. Ще бъдат засилени и механизмите за контрол върху органа.