ярно ли е, че нарът е най-полезно да се яде със семките, пита читател на постоянната съботна рубрика "Сила за живот" на вестника.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти.

Ще откликнем и на вашите въпроси,

свързани с храненето и

здравословния живот. Може 

да ги задавате на телефон

02 942 25 62

и чрез имейл

[email protected]

Препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност.

Ето какво отговаря д-р Лилия Пашова - Стоянова на въпроса за нара:

Вкусни, полезни, нискокалорични, с цял арсенал здравословни субстанции и ефективни срещу множество заболявания, наровете са безценните дарове на майката природа, които лекуват тялото и ума.

Нарът е повтарящ се символ в гръцката и римската митология, използван е като мотив в християнството, а в Китай е считан за символ на плодородието. Неговият богат състав обяснява широката му употреба - от ефективно средство за борба с излишните килограми до превенция на редица видове рак.

Всеки плод съдържа повече от 500 арила - сочни, ярки плодчета, обграждащи ядливи семена. Плодът се консумира директно, като можете да го използвате и за приготвянето на фреш, смути, сироп, нектар, да го добавите към овесени ядки, сладолед, кисело мляко, свежи салати и други.

За повече комфорт при възрастни и хора със заболявания на устната кухина се препоръчват под формата на фреш, сироп или смути, получено при блендиране на плодовете със семките.

Арилите са изключително богати на витамините С, В6, А, Е и фолиева киселина, на калий и флавоноиди. Семенцата са важен източник на фибри, желязо, цинк, калций, магнезий, антиоксиданти. Напитка от нар с тях се отличава с неколкократно по-мощен антиоксидантен ефект от сока от грейпфрута, зеления чай и червеното вино, борейки се ефективно със свободните радикали - причина за множество заболявания и фактор за процесите на стареене.

Нарът се отличава и с антибактериална, противовирусна и противотуморна активност. Повишава индивидуалната имунологична резистентност (устойчивостта на организма на различни вредни въздействия), подобрява репродуктивното здраве (качеството на сперматозоидите), стимулира еритропоезата (продукцията на червени кръвни клетки) и се отличават с добър хипогликемичен ефект - понижават кръвната захар.

Тези красиви дарове от природата се използват от години за лечение и профилактика при заболявания на сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт, метаболизма, ендокринната система.

Ето и примери:

- храносмилателна система: диария с различен произход, запек, стомашен дискомфорт в резултат от инфекция или проблеми с храносмилането;

- сърдечносъдова система: намаляват лошия холестерол, предпазват от атеросклероза, понижават кръвното налягане, намаляват риска от инфаркт;

- ендокринни заболявания: използват се едновременно за профилактика и лечение на захарен диабет (главно тип 2) и намаляват риска от неговите най-често срещани усложнения;

- ракови заболявания: редовната консумация на нар доказано намалява риска от рак на гърдата, на простатата и на дебелото черво;

- за добра устна хигиена: плодовете намаляват натрупването на плака и свързаните с нея увреждания (кариес, пародонтоза);

- заболявания на опорно-двигателната система: за профилактика срещу остеоартрит, помощ при болки в ставите, в лечението и профилактиката при анемия;

- подобряване на репродуктивното здраве: нарът представлява естествен афродизиак и се използва ефективно при еректилна дисфункция (притежава идентичен на виагра ефект);

- в борбата с признаците на стареенето: поддържа младежкия вид на кожата, косата и ноктите, намалява риска от преждевременно развитие на деменция и когнитивни увреждания;

- промени в настроението: при депресивни епизоди и емоционална лабилност, свързани с менструалния цикъл и менопаузата;

- за стройна фигура: редовната консумация на нар в съчетание с подходяща за възрастта и здравословното състояние физическа активност е чудесно средство за намаляване на обиколката на талията и срещу затлъстяване;

Крие ли консумацията на нар риск за някого?

Включването на плода в ежедневното меню изисква консултация със специалист, в случай че страдате от ниско кръвно (нарът допълнително понижава артериалното налягане и това може да доведе до замайване, главоболие, припадък), както и при прием на лекарства като например някои антикоагуланти и АСЕ инхибитори, използвани в комплексната терапия при хипертония.

Универсално правило е да не консумираме нарове при доказана алергия към тях или към вещества, които влизат в състава им.

Семената, съдържащи се в плодовете, в редки случаи при много чувствителни хора могат да предизвикат лека болка и стомашен дискомфорт.

И един страничен съвет: внимавайте да не попаднат в полезрението на вашия домашен любимец - при кучета и котки съществува риск от задавяне и стомашно-чревни увреждания.