Хората и политиците не разбраха смисъла на едногодишния мораториум за иновативните лекарства, каза пред Би Ти Ви Менда Стоянова.

Председателят на бюджетната комисия в парламента посочи конкретните цифри: Всички хора ще бъдат лекувани. За лекарства за онкоболни са осигурени над 300 млн. лева, което е със 100 млн. повече, със 70 млн. повече са средствата за специализираната помощ. 123 лекарства за следболничнотото лечение са изцяло платени и 74 процента от тях са иновативни лекарства. Т.е българските болни се лекуват с новите лекарства. Не се разбра, че става въпрос за 32 молекули, които за първи път излизат на пазара и само за 4 няма заместител на пазара. Тези 4 молекули ще се осигурят, но не чрез здравната каса, а чрез министерството на здравеопазването.

Стоянова обясни, че в Германия всяка нова молекула се включва в списъка за реимбурсиран 3 години след като влезе на пазара.

Шефката на бюджетната комисия в НС коментира и активността на президента Румен Радев от последните дни. „Президентът прави действия в политически аспект, но само в едната посока. Опитва се да става по атрактивен, по-възприеман, по-харесван, подкрепяйки тезите само на партията, която го издигна4, обясни Стоянова.

По коментираната тема, че е финансист, а е станала доктор хонорис кауза на Музикалната академия в Пловдив, обясни, че е очаквала злобата и омразата, която се е изляла нея. „Мислех си да откажа. Както отказах преди години да отида да приема плакет, с който съм удостоена за помощ на библиотеките. Но се отказах и отидох. Защото и да не бях отишла, пак щеше да стане същия скандал”.