Претопляне с дрехи е предпоставка за температурен гърч

Три са основните вируси, които атакуват в момента децата. Единият протича с висока температура, болка в мускулите, гадене, повръщане, болки в корема. Вторият – с обикновена хрема и температура. Обичайно оплакванията отшумяват за около седмица, рядко се стига до усложнения като бронхит или пневмония. Много е важно обаче още при първи симптоми да се посети лекарски кабинет и да се започне адекватно лечение. „Грешно е да се посяга към антибиотика при вирусна инфекция, той се налага само при усложнения, когато детето започне да прави бронхит ”, предупреждава д-р Христо Иванов, специалист по педиатрия, началник Детско отделение в МБАЛ Бяла Слатина.

По-проблемен е третият вирус. Той предизвиква суха дразнеща кашлица, трудно повлияваща се от лекарства. Коварен е, защото протича без тежки отпадни симптоматики като при грипа, например. Детето е в добро състояние, има апетит, играе си. Често в подобни случаи се стига до усложнения, защото малкото има само кашлица, без други симптоми и родителите не могат да предположат, че всъщност инфекцията се задълбочава. Затова д-р Иванов съветва майките на своите пациенти дори при най-безобидната на пръв поглед кашлица задължително да търсят лекарска помощ и състоянието да се проследява на всеки 2-3 дни.

Основният препарат, който шефът на детското отделение в болницата в гр. Бяла Слатина използва за лечението на тези инфекции, е хомеопатичното лекарство Инфлуцид. Важно е приемът му да започне още при първи симптоми, като деца под 12 г. приемат по 1 табл. на всеки 2 часа до 8 табл. дневно в острата фаза на заболяването и 3 пъти по 1 табл. на ден след настъпване на подобрение, поне още 1 седмица. Медикаментът има антивирусно действие, повлиява температурата, хремата, кашлицата, главоболието, помага боледуването да бъде по-кратко и щадящо организма.

Не давайте горещи напитки при боледуване

Те допълнително ще раздразнят възпалението на гърлото и трахеята, което обичайно съпътства вирусните инфекции, и състоянието още повече ще се влоши. „Все едно на един оток на крака, например, човек да сложи горещ компрес, а не нещо студено”, разяснява лекарят. И съветва да не се ограничава детето откъм храни – каквото му се яде, това да му се предоставя, и без това апетитът при такива състояния е намален. Желателно е, когато малкото има хрема, изписаните капки или спрей за нос да се слагат около 10-15 мин. преди хранене, за да има време да подсушат носната лигавица. Това е особено важно при бебетата, защото те отказват да се хранят, ако нослето им е запушено.

Внимавайте с кортикостероидните капки

Въпреки че масово се изписват на деца, д-р Иванов не подкрепя използването им. „В действителност, те имат много бърз ефект, хремата спира за 1-2 дни. Но впоследствие цената, която се плаща, е много солена. Разбира се, от 1-2 впръсквания на детето нищо няма да му стане. Но когато се използват при всяка хрема, носната лигавица започва да изтънява и в един момент те спират да действат”, предупреждава специалистът. Такова е действието и на ксилометазолиновите капки, без значение дали са за деца или възрастни.

Голяма грешка е майките сами да предписват на детето капки за нос. Те задължително трябва да бъдат назначени от лекар, който да прецени какъв е видът на хремата, дали се налага използването на антибиотични капки или лекарства за нос на друга основа.

В практиката си педиатърът се е убедил в ефективността на хомеопатичното лечение и при хрема. Много подходяща е комбинацията от Инфлуцид и хомеопатичния спрей за нос Инфлуназал, например. Тя действа много добре при начало на хрема. „Инфлуназал е напълно безвреден спрей, който майката спокойно може да впръсква в ноздрите на детето при проявата на някаква хрема, без то да е било още прегледано от лекар. Съставен е на базата на хомеопатичното лекарство Луфа оперкулата. Освен че действа много добре при запушен и течащ нос, не води до никакви негативни последици при малкото. Той е и един от малкото медикаменти, които могат да се използват и при бебета на нулева възраст”, казва лекарят.

Антипиретиците първо покачват температурата

След това я понижават. Затова трябва да се изчака поне 1 час след техния прием, преди градусите отново да бъдат измерени. А сама по себе си температурата не е никак страшна и майките не трябва да изпадат в паника. Тя е защитна реакция на организма и ако е до 38 градуса, е препоръчително да не се дава нищо за нейното понижаване. Ако градусите са над тези стойности, вече може да се даде антипиретик.

Докато се чака неговото действие, е много важно детето да бъде максимално разсъблечено, дори ако го тресе. „Това е нормална реакция при температура – по този начин мускулите отделят топлина от тялото и се опитват да я свалят доколкото това е възможно. Затова се получава това треперене при втрисане, което е различно от температурен гърч”, пояснява д-р Иванов.

А температурният гърч всъщност се получава предимно тогава, когато родителите навлекат детето с много дрехи и то в момента, в който температурата се покачва още за кратко заради дадения антипиретик. За да предпази организма от претопляне, мозъкът се „самоизключва” за известно време и по този начин защитава тялото от по-сериозен инцидент.

Въпреки че това състояние изглежда страшно, то е напълно безобидно за детето, няма никакви последствия за него. Преминава спонтанно в рамките на 30 секунди и обикновено се случва до 5-годишна възраст. Ако детето е над 5 г. и изпадне в това състояние, задължително трябва да се търси консултация с детски невролог, за да се прецени дали не се касае за друго заболяване.

Как да реагираме при температурен гърч? „Единственото, което родителите трябва да правят, е да наблюдават главата на детето да е на една страна. По никакъв повод да не се опитват да му бъркат в устата, да вадят езика. Няма как малкото в това състояние да си глътне езика. Обадете се на Бърза помощ, като детето трябва бъде 48 часа под лекарско наблюдение, защото има риск в рамките на 24 часа този гърч да се повтори пак”, съветва лекарят.

Ако температурата е много висока, освен събличането, малчуганът може да бъде изкъпан с вода с температура, близка до телесната, без да му се мокри главата, за около 1 мин. След това остатъчната вода по тялото трябва да се попие и детето да остане абсолютно голо за 1 час, без да се облича по никакъв повод. До 1 час дадените лекарства ще са понижили температурата, но тя няма да спадне до нормални стойности, предупреждава д-р Иванов. При вирусна инфекция е напълно нормално детето да поддържа температура от порядъка на 37-38 градуса в рамките на 2-3 дни.

Шал на устата предпазва от вируси

Въпреки че много малчугани не го търпят, шалът ще овлажни и затопли въздуха, преди детето да го вдиша. Освен това ще предпази дробовете и от вредните частици във въздуха, които присъстват в особено голямо количество при мъгла. За предпазване от вирусни инфекции е задължително и редовното измиване на ръцете с вода и сапун.

За децата под 6-месечна възраст д-р Христо Иванов прави и специална имуностимулираща програма. Тя включва ежедневен прием на 3 табл. дневно от хомеопатичното лекарство Имунокинд още от края на октомври-началото на ноември до края на зимата. За това време детската имунна система ще се е подготвила за предстоящата грипна епидемия. За по-големите деца – 3х1 табл. Инфлуцид, отново през цялата зима. Приемът и на двете лекарства трябва да е съпътстван с повече прием на витаминозна храна, като е най-добре плодовете и зеленчуците да се приемат в суров вид. И най-вече – закаляване на организма, което трябва да започва още от първите дни от живота на бебето. За лекаря то е основният фактор, който държи имунната система по-засилена.

Добре е също така детето да спортува, защото спортът води до доста добро закаляване и повишава устойчивостта към инфекции. „Едно дете, което спортува, може да ходи и по-разсъблечено и няма опасност да изстине. Тук говорим за обикновените настинки, които са провокирани от изпотяване и преохлаждане на организма, а не за грипа. Той си е вирус и детето ще го хване, ако има досег с него”, пояснява д-р Иванов.