Ламбо, Вежди, Йорданка Фандъкова, Хасан Адемов, бащата на Цветанов - всеки с лична история предизвика сълзи в очите на колегите си. Накрая обаче мнозинството отхвърли ветото на президента

С навлизане в лични болезнени теми, каквато е борбата с рака, и с просълзени депутатски очи преминаха дебатите по ветото на президента върху мораториума за лечение с иновативни молекули в парламента.

То бе отхвърлено с гласовете на 126 депутати от ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля”. Подкрепиха го 95-ма от БСП и ДПС. Мораториумът е за около 20 нови молекули, одобрени за приложение в България, но непокривани от касата досега. Става въпрос за около 25 млн. лв.

Пръв залата разчувства Ламбо. Гледал дебата по телевизията, затова пристигнал.

Заявявам

конфликт на

интереси - ще

подкрепя ветото,

а съм онкоболен, започна той. “Ако 3-4 г. съм в ремисия, не знам господ какво ще каже след месец-два, година. Явно тези химии, които са ми наливали, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. А хората, които нямат?”, попита Ламбо. Няма начин да не сте загубили близки от тази гадна болест, обърна се той към колегите си. Призова ги да отидат в хематологията и в онкоболницата да видят колко млади са пациентите там. “Те трябва да живеят, а не могат. Свидетел съм на безсилието на лекарите, които опитват всичко и не става. Да изпълним задължението си, едва ли тези 25 милиона ще съсипят държавата”, настоя той.

“Скъпи приятели, дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки, защото това, което, не дай си боже, ви се случи да изживеете и не знаете дали ще оцелеете, е страшно! Изпитвал съм го и затова го споделям с вас. Разчитам на вашия разум”, призова още той. Сподели, че най-ужасни са миговете, когато чакаш лоша или добра новина ще чуеш. Депутати го аплодираха с насълзени очи.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че е загубил баща си заради рака.
Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че е загубил баща си заради рака.

“Уважавам Стефан Данаилов, но в днешния дебат той беше употребен. Защото няма човек, който да няма близък или да не е загубил близък от рак”, реагира лидерът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов. И с треперещ глас разказа, че баща му е починал на 62 г. от рак. Затова не искам по тази тема да спекулираме, отсече Цветанов. Когато имаме бюджет с 485 млн. повече за 2018 г. - общо 4,712 млрд. за здравеопазване, това не е ли по-добра политика, попита той. И още - не е ли по-добре да има необходимото диагностициране, лекари, политики, които предотвратяват тези заболявания. Иначе и ГЕРБ можели да извадят в дебата Вежди Рашидов, който също се лекува от рак.

“Можеше да говори и Данчето Фандъкова, която също го преодоля. Но това, което и тя призовава, и всички, които минават по този път, е

преди всичко

профилактика и

превенция”,

каза Цветанов. Този баланс бил направен в бюджета. “И всички млади хора да могат да минават на прегледи и да се предотврати това, което се е случило на Данаилов, Вежди, Фандъкова”, обясни той.

“Всякакъв съм бил, само употребен - не.

Звучи ми като

изнасилен”,

отвърна гневно Ламбо. “Другарю Цветанов, смятах, че имате по-добро мнение за мен”, обърна се той към шефа на ПГ на ГЕРБ. И обясни на управляващите, че никой не може да го употребява и вика, а сам решава кога да дойде в залата, защото е болен.

Вежди Рашидов от ГЕРБ разказа за битката си с болестта.
Вежди Рашидов от ГЕРБ разказа за битката си с болестта.

“С болестите не е хубаво много да се заиграва. Не пожелавам на никого”, неочаквано на трибуната се качи и Вежди Рашидов. Депутатът от ГЕРБ черпеше за рождения си ден, когато чу, че името му се споменава.

Надявам се, че Цветанов не по-малко от мен уважава Ламбо, той е човек, без когото историята няма да мине, каза Вежди. Не му харесал тонът в залата. Посъветва никой да не си играе с болестите на хората. Но че има теч на средства за здраве, било ясно на всички. Най-накрая един министър, който иска да го спре - да му дадем възможност, призова той. Каза, че се е лекувал в чужбина заради апаратурата. Дал 70 хил. евро.

Аз съм от тези, които са имали шанса и възможността да се възползват от алтернативната терапия, включи се и Хасан Адемов от ДПС. И помоли колегите си да се замислят

дали някой няма

да е следващият

Системата не е само числа, има хуманност, каза д-р Адемов и укори власта, че дала със 70 милиона от здравните вноски НЗОК да си купува имоти, а сега не дава 25 млн. за новите лекарства.

“Благодарение на Господ и на лекарите аз преодолях този проблем. Дълбокото ми убеждение е, че всеки човек има право на най-доброто лечение, което може да се осигури в момента”, заяви пред “24 часа” Йорданка Фандъкова.

Черни плакати със “Смърт” вдигнаха соцдепутатите в пленарната зала по време на дебатите по ветото.

БСП праща закона на

Конституционния съд

Черни плакати със “Смърт” вдигнаха соцдепутатите в пленарната зала по време на дебатите по ветото.
Черни плакати със “Смърт” вдигнаха соцдепутатите в пленарната зала по време на дебатите по ветото.

БСП дава на Конституционния съд мораториума, обяви зам.-шефът на червената група Жельо Бойчев, след като парламентът отхвърли ветото на президента върху текста от бюджета на НЗОК. С него се отнемат и се ограничават основни права на българските граждани - правото на живот, на достъп до лечение, обясни Бойчев. Това е последен шанс и надежда за тези хора, допълни той. Омбудсманът Мая Манолова също се зарече миналата седмица да го даде на КС.

“Трябва да подредим приоритетите. Кое е по-важно - да има здрава нация и здрав народ, или пътища и толсистема. Добре, ще строите пътища, но няма да има народ, който да пътува по тях. Заради демографска криза, заради това отношение към здравеопазването.” Това заяви пък лидерката Корнелия Нинова по време на дебатите. Давате възможности на магистрали и пътища, да дадем възможност на тези хора да опитат да се лекуват и да бъдат здрави, призова тя. И попита защо се предпочита едното пред другото, след което сама си отговори: “Защото през това финансиране може да се краде, може да се взимат комисиони и от пътища, и от раздадени пари. А от тези хора не може да се краде”.