Италианският Сенат прие днес закон, позволяващ на тежко болни хора да откажат лечение, което да удължи живота им, съобщиха световните агенции.

Текстът, приет със 180 "за" и 71 гласа "против", дава право на всеки пълнолетен гражданин да откаже медикаментозно лечение, изкуствено хранене и хидратация, ако в бъдеще изпадне в терминална фаза на заболяване.

За целта ще се изготвя предварително документ, в който човек посочва какви терапии иска да откаже, ако един ден изпадне в състояние, в което не може да вземе решение, предава БТА.

Законопроектът, одобрен от долната камара през април, получи днес подкрепата на управляващата лявоцентристка Демократическа партия и популисткото Движение "Пет звезди". Дясната партия на Силвио Берлускони "Форца Италия" позволи на депутатите си да гласуват по съвест, а крайнодясната Северна лига и част от центристите гласуваха против.

Това е последният голям нормативен акт, който парламентът гласува преди парламентарните избори през януари.

"Сенатът отваря път към един цивилизационен избор. Още една стъпка напред за човешкото достойнство", написа в "Туитър" Паоло Джентилони, министър-председателят на католическата страна, в която се води дългогодишен мъчителен дебат за евтаназията.

Пред парламента се събра малка група активисти защитници на правото за доброволно слагане на край на живота, за които законът е победа след няколко нашумели случая, при които хора бяха дадени на съд, че са помогнали на свои близки да се подложат на евтаназия.

Сред тях бе Марко Капато, срещу когото се води в момента съдебно дело в Милано, че е помогнал по-рано тази година на Фабио Антониани, известен италиански диджей, да се подложи на евтаназия в клиника в Швейцария. Антониани остава парализиран, сляп и неспособен да диша самостоятелно след катастрофа с кола през 2014 година.

Ден преди Сенатът да прокара законопроекта, в съдебната зала бяха пуснати предварително записаните свидетелски показания на Антониани, в които диджеят казва, че не може да понесе да живее дори ден повече. Присъствали в съдебната зала казват, че неговите показания са накарали дори прокурорите да се просълзят.

Папа Франциск изнесе през ноември реч, възприета от италианците като подкрепа за законопроекта, в която повтори противопоставянето на църквата срещу евтаназията, но същевременно отхвърли "терапевтичното твърдоглавие", което понякога се практикува от лекари, дори когато ползите за пациента са спорни, пренебрежими или дори несъществуващи.