Устройството за телемедицина прави и анализира кардиограма в реално време

Електронно устройство с големина на кибритена кутийка засече опасно ритъмно нарушение при пациент на 61 г. и го “прати” в болница, докато той чакал самолета си на софийското летище в четвъртък, научи “24 часа”.

“Това е отличен пример за ползите от телемедицината.

Пациентът е

получил камерна

тахикардия за

около 3-4 минути Това е потенциално животоопасно ритъмно нарушение, което може да има фатален изход особено по време на полет. Човекът е наш пациент, който бе хоспитализиран преди 20-ина дни и установихме кардиомиопатия - отслабване на сърдечния мускул”, обясни доц. Иво Петров от “Аджибадем Сити клиник”. Тя е една от болниците, партньори на програмата за телемедицина, реализирана с авторска разработка на българската фирма “Чек пойнт Кардио”.

Системата за телемониторинг спечели награда в конкурса на “24 часа” “Големите малки” по-рано тази година, а малко преди това бе класирана сред седемте най-обещаващи бизнес начинания на изложението в Амстердам The Next Web, в което участваха над 12 000 фирми.

Това е залата за наблюдение на пациентите в реално време, намира се в Казанлък. Пациентите са от цялата страна и от чужбина.
Това е залата за наблюдение на пациентите в реално време, намира се в Казанлък. Пациентите са от цялата страна и от чужбина.
“Става дума за една от най-авангардните системи за телемедицина - предаване на достоверни медицински данни в реално време. Гордея се, че е българско дело”, допълни доц. Петров.

Устройството прави кардиограма в реално време, а пациентът бил сред 200 души, които носят електронния монитор.

Той се носи под

дрехите и

представлява

2 кабела с

уеб-базиран

трансмитер Данните се пренасят чрез 3G система директно към сървър в мониторен център. В случая се предава кардиограма, но най-модерният вариант предава и стойностите на артериалното налягане, насищането с кислород и др.

“Ако изкуственият медицински интелект отчете отклонения в параметрите, се намесва лекар за валидиране на резултата. Ако се открие потенциално опасна ритъмна патология, се

подава сигнал

на пациента и

неговите близки,

че трябва да

действат”,

уточни доц. Петров.

Наблюдават се явления като чести екстрасистоли, камерна тахикардия и др.

При предишната хоспитализация на пациента имало съмнения, че пристъпните замайвания, от които се оплаква, са свързани с ритъмни нарушения. Затова и му предложили по-дълго обследване чрез телемедицинското устройство. При инцидента той е известен веднага и е пристигнал по спешност в болницата.

“Стабилизиран е. Планирано е поставяне на устройството кардиовертер-дефибрилатор с ресинхронизираща функция (CRTD), както се прави в такива случаи”, обясни доц. Петров. Този специален пейсмейкър с дефибрилатор обаче не се плаща от здравната каса и семейството трябва да доплати около 8000 лв.