Увеличават се вирусните настинки, най-много болни има сред децата до 4 г.

Нарастват леко случаите на остри респираторни инфекции - общата заболяемост у нас е почти 100 на 10 000 души по данни на Националния център по заразни и паразитни болести, но няма изолиран грип при хората с такива симптоми.

Грипът тази година закъснява в цяла Европа. Заболеваемостта е ниска за сезона, но предполагам, че доста бързо ще набере скорост, съобщи пред “24 часа” д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. “От 40 държави, които докладват данни от изследвания, само в половината има отделни съобщения за грип. В последната седмица случаите са под 4 процента.”

Миналата година по същото време данните за България са били 20 процента. След това случаите бързо се увеличиха и епидемията избърза в сравнение с други сезони с пик в края на декември. Разпространението на грипа е непредсказуемо и не може отсега да се каже кога вълната ще стигне най-високата си точка.

Експертите се въздържат и от прогнози за щама, който ще преобладава. Към момента се потвърждават очакванията за А вирусите “Хонконг” и “Мичиган”. Изолират се само отделни случаи на вирусите от група В.

Грипната епидемия в Европа често започва първо в югозападни държави като Испания и Португалия, но вирусът е своенравен и случаите там невинаги са “стартов изстрел”.

Държавният главен здравен инспектор успокои, че новият за сезона щам

“Мичиган”, който прилича

на пандемичния

“Калифорния”, не носи

най-рисковите особености

на т.нар. свински грип.

Поведението на щама в южното полукълбо не показало особена селективна агресивност по отношение на бременните, хората с наднормено тегло, възрастните, както беше при пандемичния свински грип.

Неочаквано бързо по данни на аптеките са свършили антигрипните ваксини тази есен у нас, потвърди д-р Кунчев. Уточни, че те са обект на свободния пазар - “нито се планира, нито се закупува, нито се разпределя от Министерството на здравеопазването, бройките се определят от вносителите и зависят от техните прогнози за търсенето”. Традиционно много малко българи се ваксинират - миналата година едва 2,5%, но този сезон са над 4,5%, което е почти удвоен интерес. Това обяснява бързото изчерпване. Вероятно тенденцията ще стане стимул за по-голям внос догодина, обясни д-р Кунчев.

Грипните вируси непрекъснато се променят, а винаги циркулират и няколко различни щама. Ако човек е боледувал преди време, не е имунизиран срещу всички и винаги може пак да хване грип.

Според досега показаната защита от ваксината за 2017/2018 г. тя е добра. През годините успешността е различна. “Поради спецификата на вируса ефективността в отделните години е между 40 и 70%, докато при ваксини за други заболявания стига 90-95%, но за момента няма друго специфично средство за лична защита. Колкото и да е по-слабо ефективна, противогрипната ваксина е единствената, която може да ни осигури, ако не пълна гаранция срещу заболяване, поне липса на усложнения, което е основната цел”, обясни д-р Кунчев.

Сам по себе си студът не е причина за грип, но

сухият зимен въздух прави

лигавицата на дихателните

пътища по-уязвима

към инфекции. В допълнение по редица причини имунната система през зимата е по-слаба . Има и данни, че вирусите на грипа са по-устойчиви в околната среда при ниски температури и въздушна влажност.

Дори човек да се е ваксинирал, още при първите случаи на грип трябва да удвои хигенната профилактика, която е основен начин за защита и на неваксинираните. Целта е да се избягват болни хора и многолюдни места, често миене на ръцете, редовно проветряване, почистване на помещенията.

По данни на НЦЗПБ, където е референтната лаборатория по грип, сред наблюдаваните от всички възрастови групи са регистрирани 3809 случая на остри дихателни инфекции при 3611 за седмицата преди това. Най-висока е заболяемостта сред деца под 4 години.