Симптомите на диабет тип 2 могат да бъдат контролирани чрез консумация на фъстъци, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.

Фъстъците или фъстъченото масло допринасят за контролиране на кръвната захар и за намаляване на прилива на инсулин, който води до бързото й повишаване след хранене.

Фъстъците освен това имат относително нисък гликемичен индекс, което означава, че е необходимо по-дълго време съдържащите се в тях въглехидрати да се превърнат в глюкоза.

Според бразилско изследване хапването на фъстъци или фъстъчено масло на закуска потиска апетита за повече храна. Сутрешната им консумация, допринасяща за регулиране на концентрациите на глюкозата, освен това се свързва с понижен риск от развитие на диабет.

Проучвания са показали, че фъстъците са отличен източник на магнезий, който играе роля за поддържането на нивата на кръвната захар. Една порция съдържа 12 процента от препоръчителния дневен прием на магнезий.

Американско изследване е установило, че редовната консумация на фъстъци намалява риска от болести на сърцето при пациенти с диабет. Те допринасят и за понижаване на високото кръвно налягане - често срещано усложнение при страдащи от захарна болест.

Експерти от медицинския сайт Хелтспан обаче напомнят, че фъстъците трябва да се консумират в умерени количества. Те са богати на омега-6 мастни киселини, които играят роля във възпалителните процеси и могат да доведат до влошаване на симптомите на диабета. Фъстъците са и доста калорични и могат да причинят натрупване на излишно тегло.