Приони, свързани с болестта на Кройцфелд-Якоб, бяха открити в кожата на засегнати от нея пациенти, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Това предизвиква безпокойство, свързано с евентуалното наличие на непознат начин на разпространението й.

Експерименти с лабораторни мишки показаха, че тези приони - анормални протеини, са заразни и могат да предизвикат болестта на Кройцфелд-Якоб, която засяга мозъка. Все пак рискът от предаване на болестта чрез контакти между хора изглежда съвсем малък, като се има предвид, че количеството на прионите в епидермиса е между 1000 и 100 000 пъти по-малко от това в мозъка.

Не е невъзможно обаче смъртоносната болест да се предаде посредством хирургични инструменти, различни от онези, които са използвани за мозъчни операции, отбелязаха авторите на изследването. То е базирано върху проби от кожата на 30 умрели от болестта пациенти.

"Известно е, че болестта може да се предаде посредством хирургични инструменти, които са били използвани за изрязване на заразена мозъчна тъкан - заяви Вънцюан Цзоу от медицинския факултет на университета Кейс уестърн ризърв. - Откритието е важно, защото не само поражда безпокойство за възможно предаване на болестта на Кройцфелд-Якоб чрез хирургични инструменти, които не са използвани за мозъчни операции, а и защото навежда на мисълта, че кожни биопсии могат да подобрят диагностицирането на заболяването приживе и пост мортем."

Понастоящем единствено въз основа на анализ на гръбначномозъчна течност или проби от мозъчна тъкан може да бъде диагностицирана болестта. В редица случаи обаче наличието й се потвърждава, като се изследва мозъкът на човек след смъртта му.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.