Акушерките настояват за стартова заплата от 1200 лева. В момента младите кадри започват с 520 лева, стана ясно на Международната Академия за акушерки.

Повече от 200 акушерки се събраха във Велико Търново, за да споделят проблемите си и да поискат от държавата достойно заплащане за труда си. Акушерките настояват и за законови промени, които да им дадат право сами да организират свои практики за извънболнична акушерска помощ и самостоятелни акушерски звена в болниците, където акушерки да проследяват нормална бременност и самостоятелно да водят физиологични раждания.

Алиансът на акушерките излезе с декларация до Министерството на здравеопазването и Парламента.

Връщането на самостоятелната акушерска грижа към бременните и родилките ще бъде финансово изгодно за държавата и икономиката, смятат медицинските специалисти.

"Когато има една добра система на профилактика, на предродилна, следродилна грижа, това значително ще намали броя на интервенциите, оперативните намеси. Всичко това струва пари. Реално връщането по-скоро в системата може да бъде изключително полезно от финансова гледна точка на икономиката", коментира зам.-председателят на организацията Тони Калушкова.

Друго искане е да се приеме стандарт за акушерски грижи, в който да бъдат регламентирани дейностите на акушерките, квалификацията им и изискванията за предоставяне на акушерска грижа.