Не посягайте към хапче заради зимното часово време. Самолечението може да докара хронично безсъние

На 29 октомври в 4 часа след полунощ връщаме стрелките на часовника с 1 час назад. Така ще минем от лятно към зимно часово време.

“Почти няма проблеми при смяната с един час назад. Промени може да се наблюдават само при пациенти, които имат трудности с ранното събуждане - те заспиват лесно, но се

събуждат

твърде рано

преди съмване. Това е най-редкият тип безсъние”, обясни неврологът д-р Николай Михнев, който е специалист по медицина на съня. Промяната на часовника с час назад травмира този тип хора най-сериозно. Ако са се събуждали например в 2 часа, вече отварят очи още в 1.

Понякога точно в този период те имат нужда да потърсят лекарски съвет за евентуална медикаментозна терапия, за да компенсират часа назад.

Само специалист невролог трябва да им помогне. Самолечението при нарушение на съня е изключително опасно, белите, които може да докара, трудно се коригират, предупреждава д-р Михнев.

Тъй като се връщаме с час назад, специалистът препоръчва хората с проблема с ранното събуждане

да лягат с

по 15 минути

по-късно

в продължение на седмица, така постепенно ще пренастроят биологичния си часовник с малки стъпки.

Другият тип безсъние е, когато трудно заспиваш, но заспиш ли, имаш нормална продължителност на съня. Това бил най-често срещаният.

Третият тип хора трудно заспиват и бързо се събуждат. Те спят по 2-3 часа.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за ток чрез използване на дневна светлина. Казват, че първият, който предложил лятното часово време, е Бенджамин Франклин със свое писмо до в. “Парижки журнал” през 1784г. Идеята обаче била по-скоро с хумористичен нюанс и всъщност предлагала парижани да стават и да си лягат по-рано.

За пръв път сериозно е предложено от Уилям Уилет в “Пилеене на дневна светлина”, публикувано през 1907 г.

Д-р Бисер Георгиев, специалист по обща медицина в 11-и ДКЦ:

Спорт и разходки,

яжте плодове

Преминаването към зимното часово време разстройва временно естествения биочасовник. Ще трябва да се пренастройваме към тъмно и светло.

Възможните проблеми са главоболие, замаяност, гадене, намаление на апетита. Това обикновено са преходни нарушения и преминават с периода на адаптация, който е от около седмица до 10 дни.

За да се понесат по-лесно тези дискомфортни състояния, е добре да се увеличи физическото натоварване. Уморени физически, ще заспиваме по-лесно. Помагат също разходките и спортът.

Препоръчително е да се приемат повече плодове и зеленчуци, както и да се ограничат кофеиновите напитки и алкохолът.

Доц. Антон Славчев, детски психиатър:

Депресиите

са по-чести

през есента

Физиологичните функции, настроението, афектите, много психични функции се подчиняват на циркадни ритми. Това означава, че за известен период от време настройваме биологичния си часовник да вършим едни и същи неща по едно и също време. Функциите ни, които са неосъзнавани, подлежат на циклични ритми.

Депресиите са по-чести през пролетта и есента. Те са сезонно ритмични.

Биологичните ни часовници се настройват за около седмица. В този период може по-лесно да се уморяваме, да сме малко по-разсеяни. Може да помогнат простички неща като чаша мляко и лъжица мед преди сън.

Д-р Бисер Георгиев
Д-р Бисер Георгиев
Доц. Атон Славчев
Доц. Атон Славчев