Специална комисия от лекари и полицаи ще проверява за фалшификати

Премиерът Бойко Борисов замрази за два месеца идеята работодателите да плащат 50% от възнаграждението през първите три дни. През това време лекарски комисии заедно с полицията ще проверяват лекарите за фалшиви болнични.

За последните 6 години болничните листове са нараснали с 60% - от 1,9 млн. на 3 млн. за цялата година, това обясни шефът на НОИ Ивайло Иванов преди заседанието на правителството.

Средствата, които се изплащат за болнични листове са в размер на 500 млн. лв. Предложението първите три дни болничен да се изплащат само на 50% е с цел ограничаване ползване на неправомерно използвани болнични.

Във Великобритания, Франция, Австрия, почти във всички държави има период на болничните, в който лицето не получава възнаграждение от работодателя или държавното осигуряване, обясни шефът на НОИ.

"България възприе най-мекия вариант - да се изплащат 70% от работодателя за първите три дни, а нашето предложение е да се изплащат 50%. По този начин ще намалим желанието на служителите да ползват болнични", изтъкна Ивайло Иванов.

Милиарди изтичат от тази система, обясни Бойко Борисов. Той даде за пример, че през миналата година в една компания е имало 105 хил. болнични. Знаете, като дойде пътък колко болнични се издават и изведнъж всички отиват в Гърция, заяви премиерът. Всеки може да каже днес, че има кръвно, но след няколко часа да му е минало, даде за пример Борисов.

Фалшивите болнични ощетяват всички, а в Полша затова отнемат правата на лекаря, повече не може да е лекар. Но за това днес ще продължим в 11.00 и нещо по тази тема. Още веднъж ще се пробваме с цялата сила на държавата дали може да се справим, ако не тогава ще отидем на такива мерки“, допълни Борисов. По думите му това трябва да е култура на всички, всеки доктор като се подписва за болничен да знае, че ощетява останалите граждани.

„Това е много трудно доказуемо. Ще кажете защо полицията не се занимава - защото всеки може да изкара, че има кръвно, докато отидат да го проверяват може да му се нормализира кръвното. Просто трябва да знаем, че когато се дават фалшиви болнични се ощетяват всички и накрая сметката става огромна. Спираме докато не видим дали ще ни проработят мерките“, уточни премиерът.