Кое е най-подходящото време за пиене на кафе, вреди ли, ако е веднага след хранене? Кои са ползите и рисковете от кафето, пита читателката ни Севда Св.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословния живот.

Може да ги задавате

на тел.02 942 25 62

и чрез имейл

[email protected]

Препоръките и позициите на специалистите се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени със здравословното състояние.

Вижте отговорът на проф. Стефка Петрова за подходящото време да пием кафе и как влияе то на здравето ни. 

Кафето е любима напитка на милиони хора по света и това не е случайно. Тя е вкусна и ободрява. Физиологичните ефекти на кафето се свързват със съдържащите се в него значителен брой биоактивни вещества, но основно с кофеина - психостимулант,
и хлорогеновата киселина - доказан антиоксидант.

Кафето е бедно на витамини, но е добър източник на магнезий и калий. Научните изследвания през последните десетилетия доказаха, че умерената консумация на кафе (3-4 чаши на ден) при възрастни лица подобрява физическата активност, способността за внимание и концентрация, времето на реакция, будност и настроение, но може да доведе до безсъние. 

При физическа активност мобилизира използването на липидите като енергиен
източник. Така “спестява” изразходването на гликогена в мускулите, което е база на ефекта му за по-късно настъпване на умора. Кофеинът причинява стесняване на кръвоносните съдове на сърцето и мозъка, което води до намаляване на главоболието, но може да предизвика повишаване на кръвното налягане. Кофеинът увеличава отделянето на урина. В големи количества може да увеличи също отделянето на пот и да промени електролитните нива в кръвта.

Има данни, че във връзка с действието на антиоксидантите в кафето неговата умерена консумация намалява риска от болестта на Алцхаймер и старческата деменция, паркинсоновата болест, диабет тип 2, голям брой ракови заболявания (на маточната лигавица, на простатата, гърдата, черния дроб, на правото черво). Смята се, че в умерени дози кафето намалява риска от мозъчен инсулт, но нови проучвания показват, че кофеинът (кафето) може да отключи развитието на нефатален сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт при лица, които рядко пият кафе. Повечето съвременни данни показват, че консумацията на кафе, на базата на съдържащия се в него кофеин може да съдейства за отслабване и поддържане на теглото след това. Свързва се с ефекта на кофеина да увеличава енергоразхода на организма чрез участие в термогенезата (процеса на образуване на топлина) и да увеличава нивата на лептина - хормон, който се отделя от мастната тъкан и потиска апетита.

При големи количества кофеинът, който се съдържа в кафето, може да предизвика много странични ефeкти като нервност, раздразнителност, тревожност, безсъние, тремор (треперене на мускулите), сърцебиене, стомашни проблеми. Децата са по-чувствителни към действието на кофеина и затова не е добре в детска възраст да се пие кафе. 

Приемът на по-големи количества кафе (кофеин) при бременност повишава риска от намаляване растежа на плода и раждане на дете с ниско тегло, поради което на бременните жени се препоръчва ограничаване на приема на кофеин (до 1- 2 чаши кафе дневно).

Хората се различават значително по отношение на тяхната чувствителност към кофеина. Тези, които не пият регулярно съдържащи кофеин напитки, са по-чувствителни към неблагоприятните му ефекти. Мъжете са по-чувствителни от жените.
През последните години е открит ген на бавното метаболизиране на кофеина, който е свързан с активността на ключовия ензим в кофеиновия метаболизъм. Хората с този ген елиминират по-бавно кофеина от организма. Последни епидемиологични проучвания показват, че при наличие на ген за бавно метаболизиране на кофеина консумацията на съдържащи кофеин напитки е свързана с по-голям риск от неблагоприятни ефекти.

Кафето има висока киселинност и при някои хора може да дразни стомашната лигавица. Отговорността за това не е на кофеина. Кафето без кофеин може да има още по-изразено дразнещо действие. Проблемът може да бъде избегнат само ако не се консумира кафе.

Напитката не е приятел и на хората, които имат киселинен рефлукс. Кофеинът отпуска сфинктерния мускул, който нормално предпазва от връщане на стомашни киселини към хранопровода. Този ефект обаче е изразен много по-незначително при декофеинизираното кафе.

Кофеинът и хлорогеновата киселина в кафето са причина то да намалява абсорбцията (всмукването) на желязото от храната. Тези биоактивни вещества обаче свързват само желязото, което се съдържа в растителните храни - т.нар. нехемово желязо. При пиене на кафе веднага след ядене усвояването на това нехемовото желязо намалява с около 35%. Ефектът е още по-силно изразен при пиене на черен и зелен чай. Танините и полифенолите в чая намаляват усвояването на нехемовото желязо с около 60%. Това действие на кафето и чая може да бъде избегнато, ако напитките се консумират известно време след хранене. Намаляването на абсорбцията на желязо след пиене на кафе и чай има значение за риска от железен дефицит при хора, които практикуват веганска или вегетарианска диета.

Налични са противоречиви данни, дали кофеинът намалява усвояването и на калция, но няма доказателства, че кафето увеличава риска от остеопороза и костни фрактури.

На базата на съвременните данни може да се направи заключение, че умерената консумация на кафе при възрастните лица е по-скоро полезна, отколкото вредна за здравето.