Една от най-редките медицински техники – плазмафереза, за първи път бе приложена дете в пловдивската университетска болница "Св. Георги". Малкият пациент е на година и два месеца с автоимунен енцефалит. Процедурата извършиха шефът на клиниката по токсикология проф. д-р Янко Илиев и неговият екип.

Консумативите не се реимбурсират от НЗОК и семейството на момченцето е трябвало да ги заплати изцяло. Проф. Илиев, който е и преподател във Фармацевтичния факултет на Медицински университет – Пловдив, по време на свои лекции е споделил със студенти от 4 курс за финансовия проблем на родителите.

Възпитаниците на Фармацевтичния факултет се обръщат към свои колеги от Медицинския факултет и Факултета по дентална медицина и заедно събират над 1000 лева. Сумата е предоставена на семейството на едногодишното дете, за да се закупят необходимите консумативи за плазмаферезата. Тя представлява пречистване на плазмата, като по този начин кръвта на пациентите се очиства от антитела. Такава е била и целта на приложеното лечение при детето. Автоимунният енцефалит е мозъчно възпаление, причинено от погрешна атака на мозъка от имунната система – антитела увреждат мозъчните съдове. Малкият пациент е бил приет с гърчове и нарушено съзнание. Плазмаферезата е приложена, за да извлече антителата, които увреждат мозъка.

На детето предстои и терапия с препарата Ритуксимаб за прицелна терапия, който подтиска образуването на антителата, увреждащи мозъка, обясниха от Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ "Свети Георги".

Всички, които имат желание да помогнат на семейството на детето, могат да се обърнат към Клиниката по педиатрия и генетични заболявания, по-позната като Детска клиника, на адрес: Пловдив, бул. "Васил Априлов" №15 А, База 1 на УМБАЛ "Свети Георги".