Смъртта можела да бъде и още по-страшна... Според група американски учени, човек може да осъзнае, че е мъртъв или дори да чуе как лекарите произнасят часа на смъртта му, защото мозъкът му продължава да функционира за кратко, след като всички други системи са угаснали и вече не дават признаци на живот, пише "Индипендънт", цитиран от БТА.

Твърдението е на учени от Нюйоркския университет по медицина, след като провели анкети с хора, буквално завърнали се от отвъдното - в сърдечен арест и в клинична смърт, преди да бъдат реанимирани с дефибрилатор. Това е най-подробното проучване по темата досега според британското издание.

Част от анкетираните хора разказали с подробности какво са чували, мислили и дори виждали в миговете, след като сърцето им е спряло и след като лекарите са произнесли часа на смъртта им. Спомените им в последствие се потвърждават от екипите, които са ги реанимирали, разказва ръководителят на проучванията за реанимация и спешна помощ в Медицинското училище в Ню Йорк д-р Сам Парниа.

Смърт се декларира в мига, в който сърцето спре да бие, но това може би ще трябва да се преосмисли, смята изследователят. Счита се, че когато сърцето спре кръвопотокът към мозъка прекъсва незабавно. Според група американски учени, човек може да осъзнае, че е мъртъв или дори да чуе как лекарите произнасят часа на смъртта му, защото мозъкът му продължава да функционира за кратко, след като всички други системи са угаснали и вече не дават признаци на живот, пише "Индипендънт".

По тази теория е експериментирано и през 2013 г., когато в Мичиганския университет изследват мозъците на плъхове по време на предизвикано състояние на сърдечен арест. Техните скенери отчели импулси като при силна възбуда и безпокойство в умиращите мозъци за кратко време след като сърцата им вече са спрели.