В конкурса на Българския лекарски съюз са отличени още 22-ма лекари в шест категории.

23-ма лекари получиха отличия в конкурса на Българския лекарски съюз на тържествена церемония в Деня на българския лекар. Всяка година отбелязваме празника на 19 октомври, когато честваме и свети Иван Рилски.

Лекар на годината 2017 е лицево-челюстният хирург доц. Николай Янев. С екипа си той направи уникална за България операция на мъж с рак на лицето, като съчета сложни медицински методи и иновативни технологии. В 13-часова хирургична интервенция екипът премахна обширния тумор и наново изгради лицето на мъжа. Отстранената част от челюстта беше заменена с фрагменти от крака на самия пациент чрез микрохирургични техники и укрепена с имплант, създаден с възможностите на 3D принтирането по индивидуалните параметри на пациента. Преди 2 месеца вестникът ни първи разказа за направената уникална операция.

Мъжът вече е много добре и дори широко се усмихва, каза в интервю за “24 часа” преди 2 дни доц. Янев. Той работи половин месец в Royal Derby Hospital, Великобритания, и половин месец в България в СБАЛ по лицево-челюстна хирургия в София.

“Чувствам се длъжен да защитавам правото на всеки български пациент с онкозаболяване на лицето да бъде лекуван по най-съвременния и ефективен начин, като едновременно с това съхраним външния му вид и възможностите да говори и да се храни. Здравната каса, за съжаление, е длъжник на болните с лицево-челюстни заболявания в това отношение и искрено се надявам обстоятелствата да се променят скоро”, казва хирургът.

В категорията “Ти си нашето бъдеще” БЛС отличава 16 лекари от цялата страна.

Д-р Марияна Михайлова взема приза в категорията “Принос развитието и утвърждаването авторитета на съсловната организация”.

В категорията “Активен принос в развитие на специалност” е отличен хирургът Росен Димов, професор към Катедрата по специална хирургия на Медицинския университет в Пловдив.

Д-р Тодор Тодоров, директор на МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” - Монтана, е начело в категорията “Мениджър на годината”.

За принос в развитието и прилагането на иновативната медицина са наградени доц. Цветан Минчев от “Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” и доц. Иван Танев, началник на Трето очно отделение на Александровска болница.

В категория “Дългогодишен принос в развитието на медицината” БЛС отличи доайена на българската оториноларингология проф. Георги Георгиев, който на 85 г. продължава да работи в Първа МБАЛ - София.

Отделно районните лекарски комисии присъждат допълнителни отличия в своите региони.