Точна диагноза се поставя с рентгенова снимка

Д-р Емилия Бенова

Най-чести оплаквания при синузит са главоболие и болки около очите и скулите. Особено се засилват тези болки при навеждане на главата. Може да има и повишена температура и жълто-зелен секрет от носа. Ако хремата продължи повече от една седмица, е необходимо да се потърси лекар и да започне своевременно лечение. В повечето случаи лекарите предписват широкоспектърни антибиотици.

При лечение с антибиотик, капки за нос и физиотерапия синузитът преминава до седмица. След това трябва да се пазите от простуда, защото има опасност синузитът да се възстанови. За да се предпазим, не бива в студеното време да се ходи без шапка.

Изпитани рецепти при синузит

В половин литър вряща вода се поставят стрък босилек, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат и 1 чаена лъжичка камфоров спирт. Покрива се с картон, върху който е пробит отвор. Вдишва се през ноздрите от 3 до 5 минути. Процедурата се повтаря всяка вечер до излекуване.

Налага се върху челото и от двете страни на носа торбичка със затоплена морска сол.

Счукват се добре 15-20 зърна черен пипер. Поставят се върху продълговато парче марля, сгъната на няколко ката и напръскана със силна ракия. Марлята се поставя върху челото и се превързва с вълнен шал. Престоява цяла нощ. Сутринта марлята се сваля, но вълненият шал остава още няколко часа. Процедурата се прави само вечер и е желателно на следващия ден болният да не излиза навън. Повтаря се 5-6 вечери.