1200 розови балона полетяха днес до пилоните на НДК в памет на жените, загубили битката с рака. Събитието е част от профилактичната кампания за борба с тежкото заболяване, инициирана от болница „Света София" в столицата. Кампанията се провежда за пета поредна година. Общо 3800 българки всяка година заболяват от рак на гърдата, а общият брой е 46 000, предава БНТ.

"Тази година от общо 9 софийски болници, 5 общински се включват в кампанията, активно се включваме, защото вярваме, че грижата за собственото ни здраве е грижа за нашето семейство, нашите близки", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Кампанията се осъществява с подкрепата на Столична община, Фондация „Една от 8“ и Националния дворец на културата. Тази година през месец октомври медицински специалисти от общо 13 лечебни заведения (в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора) прегърнаха каузата и извършват безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата.

Началото на информационната и профилактична кампания беше поставено на 1 октомври 2017 г. с осветяване на Националния дворец на културата в розово.