Безопасно ли е тиквата да се яде сурова, пита читателят ни Десислав.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на ваши въпроси за храненето и здравословния живот.

Може да ги задавате

на тел. 02 942 25 62

и чрез имейл

[email protected]


Съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение. 

Eто как отговаря на въпроса за суровата тиква д-р Татяна Мороховец:

Тиква е уникален продукт - неподозирано пълноценен витаминно-минерален комплекс. От тиквата можем да се възползваме за кулинарна наслада, за профилактика и помощ при заболявания, за декорация на дома и като главен герой в празнуването на дошлия от Америка Хелоуин.

Тиквата е широко застъпена в кулинарните традиции на много държави като източник на евтина храна в миналото. Допълнителен коз е, че се използва без отпадъци - за ядене стават и семките, и корите. В последните 20-ина години плодът - да, тиквата ботанически е плод! - разширява територията си в гурме рецептите благодарение на атрактивния си, непроменящ се при готвене цвят и модата на фюжън кухнята. Освен това тиквата, както и тиквичките, може да се яде без термична обработка.

Суровата тиква определено е по-полезна, тъй като при термичната обработка се губят много от полезните й свойства. Техният списък едва ли може да се изчерпа в един кратък отговор за нашите любознателни читатели.

Поради богатото съдържание на провитамин А - каротин, “заготовка”, от която организмът ни синтезира същинския витамин А, оказва положително въздействие върху зрението, предпазва от различни заболявания и увреждания на зрителния орган.

За науката е безспорно, че суровата тиква е полезна, но практиката ми с пациенти, които се интересуват от здравословен живот и подобряване на храносмилането, показва, че хората имат колебания дали да я включат сурова в храненето. Няколко парченца сурова тиква след обилно ядене подобряват храносмилането. Особено на месото.

Други знаят, че именно в суров вид тиквата е полезна за храносмилането, но не харесват вкуса й. Съветът ми е да не се отказват, а да експериментират с подправки и съчетания с други храни, докато постигнат задоволяващ ги вкус.

Тиквата е добър помощник и за тези, които се борят с наднормено тегло. В 100 грама сурова тиква се съдържат едва 45 килокалории.

Антиоксидантните свойства на тиквата спомагат за извеждане на токсините от организма ни, а също така и за изхвърляне на излишния холестерол. Това се дължи на пектиновите влакнини.

Редовна консумация на тиква или прясно изцеден фреш от нея нормализира артериалното налягане.

Като укрепва стените на кръвоносните съдове, косвено повлиява и контрола над хемороидите. От друга страна, тиквата нормализира водно-солевия баланс в организма.

Оранжевият плод притежава полезни противовъзпалителни свойства, които се свързват с наличието на витамин Е. Доказано е, че спомага за овладяването на възпалителни процеси в чревния тракт. Също така в народната медицина се препоръчва - вътрешно и външно, при лечение на рани, изгаряния, акне, алергични обриви, хронични екземи, тъй като съдейства за по-ускорено образуване на нови кожни клетки. Доказването на тези свойства включи съдържащи се в тиквата вещества в състава на шампоани, балсами, сапуни, кремове и маски. Маските оказват и подмладяващ ефект благодарение на мастноразтворимия витамин - изглаждат бръчиците и освежават тена, като в същото време контролират мастната секреция и пречат за мазното лъщене на кожата.

С щедрото съдържание на витамин С тиквата ни дава сили срещу вирусите и стимулира имунитета ни.

Тиква в суров вид притежава пикочогонни свойства. Употребата й оказва противовъзпалително действие при инфекции на пикочния мехур.

В тиквените семки и прясно приготвения сок от тиква има букет от полиненаситени мастни киселини.

При мъжете помагат за увеличаване на тестостерона А 100 милилитра прясно изцеден сок от тиква с една чаена лъжичка мед е прекрасно сънотворно “хапче”, ако то се изпие 1-2 часа преди лягане.