Около 4000 са потомците на най-известните в света сиамски близнаци - Чанг и Енг. Те идват на бял свят на 11 май 1811 г. в семейството на китайски рибар и съпругата му. Родното им място Сиам, днес Тайланд, дава популярното име на феномена на сраснати еднояйчни близнаци. Явлението е сравнително рядко - едно на около 200 000 живородени деца. Още по-малко са слепените бебета, които оцеляват повече от няколко дни - само около 25 процента. Да доживеят до зряла възраст и да създадат потомство, е мегаизключение.
Затова
Чанг и Енг, които
оставят общо 21 деца
от двете сестри, за
които са женени,
и до днес са най-известната сиамска двойка.
Сиамските близнаци са генетично идентични и, естествено, винаги са от един и същи пол. Въпреки че по-често се зачеват сиамски близнаци момчета, шансът за оцеляване е по-голям за момиченцата.
Приблизително
70% от съединените
близнаци, които
се раждат живи,
са момичета
Един от най-ранните документирани случаи са Мери и Елиза Чулкърст, които идват на бял свят в богаташко семейство в окръг Кент в Англия през 1100 г. Сестрите били слепени чрез бедрата си и вероятно благодарение на положението си в обществото водили сравнително нормален живот до смъртта си на 34 г.
ЧАНГ И ЕНГ

ЧАНГ И ЕНГ
Раждането на сраснатите в долната част на гръдния кош Чанг и Енг в рибарското семейство обаче било приемано в селото им като лоша поличба. Затова и поотрасналите близнаци охотно се възползвали от предложението на шотландския търговец Робърт Хънтър да ги показва по света като атракция.
След като договорът с ментора им изтича, близнаците взимат съдбата си в свои ръце. Успяват със спестените пари да си купят земя в окръг Уилкс в щата Северна Каролина, стават граждани на САЩ и се захващат с фермерство.
Бизнесът им върви добре и въпреки одумките през 1843 г. се женят за две местни сестри. Чанг и съпругата му Аделаида създават 11 деца, а Енг и Сара - 10. Развихрените фантазии за интимния живот на необикновените двойки са тема за обсъждане в целия окръг много след смъртта на братята.
Близнаците
доживяват
достолепната за
онзи век възраст
63 години
Чанг умира на 11 януари 1874 г. Два часа по-късно си отива и и Енг, който цял живот е свързан с тясна ивица кожа и черен дроб със своя брат.
Като рефлексия на новите понятия за политическа коректност терминът “сиамски близнаци” вече се счита за неподходящ - раждането на сраснати близнаци не се ограничава до расова или етническа група, такива двойки деца се появяват по цял свят.
По статистика са малко повече в Африка и Югозападна Азия.
Няма конкретни признаци или симптоми, които да подсказват на бъдещата майка, че носи слепени бебета. Но
състоянието може
да бъде установено
в началото на
бременността
при професионален преглед с ултразвук.
Едва след раждането лекарите могат да използват магнитно-резонансно изображение, ултразвук и ангиография, за да разберат какви органи споделят близнаците.
В повечето случаи по медицински или етични причини разделянето на децата не е възможно. Дори когато теоретично има шанс, е деликатна и рискована процедура, която изисква дълга подготовка и прецизно изпълнение в добре оборудвани медицински центрове с опит в рядката дейност.
Близнаците може да са свързани на всяко място. Един от най-често срещаните варианти е да са съединени в областта на гръдния кош.
След разделянето повечето близнаци се нуждаят от интензивна рехабилитация.
След разделянето повечето близнаци се нуждаят от интензивна рехабилитация.
Най-малко двойки - кръгло 2 процента, са свързани с главите си. Обикновено мозъците на близнаците са отделни, въпреки че има и случаи с обща мозъчна тъкан.
По изключение бебетата може да са асиметрично съединени, като единият близнак е по-малък и по-малко оформен от другия.
Според американските хирурзи
шансът за успешно
разделяне варира
в зависимост от вида
на свързването им
и степента на
споделяне на органи
Например близнаци с автономни органи, свързани под основата на гръбнака, имат около 68 процента вероятност за успешно отделяне. Докато в случаите на близнаци със слепени сърца няма оцелели.
Въпреки че с напредъка на технологиите и медицината успешните операции са се увеличили, хирургичното отделяне на сиамски близнаци е все още рядкост. Още повече че при неравни шансове за пълноценност на двете деца често възникват неразрешими етични казуси.
Точният механизъм, по който еднояйчните близнаци се обединяват във вътреутробното си развитие, не е известен.
Сигурно е само, че проблемът възниква в съвсем ранното ембрионално развитие на еднояйчните близнаци, при което по някакви причини - включително инфекциозни, разделянето на ембрионите не се осъществява по обичайния начин. Рентгенова снимка на сиамски близначки, родени от 15-годишна гватемалка през 2012 г. Лекарите са категорични още при първите прегледи, че безопасното им разделяне е невъзможно, тъй като имат само едно сърце.
Рентгенова снимка на сиамски близначки, родени от 15-годишна гватемалка през 2012 г. Лекарите са категорични още при първите прегледи, че безопасното им разделяне е невъзможно, тъй като имат само едно сърце.

В най-благоприятната ситуация близнаците са свързани с малко общи тъкани и всеки от тях си има нужните органи. Обикновено обаче връзката е извънредно сложна и разделянето им на самостоятелни хора е невъзможно. Като при двете 27-годишни американки Абигейл и Бретан Хенсел, които споделят едно тяло.
През целия си живот - от детството през трудните тийнейджърски времена до днес близначките преодоляват много предизвикателства. Тази година медиите разказват, че дипломираните момичета имат намерение
да се реализират
като учители
Те привличат вниманието върху необикновената си съдба и невероятната си воля още през 1996 г., когато се появяват в шоуто на Опра Уинфри и на корицата на “Лайф мегазин”, от които светът научи за живота на семейството им в Минесота и как се справят с предизвикатилствата на бита. По-късно имат и свое шоу, в което показват, че никога не си позволяват състоянието им да пречи да водят нормален живот.
За силата на духа им говори фактът, че още
на 16-ия си рожден
ден събраните в
едно тяло Абигейл
и Бретан вземат
шофьорски книжки,
като показват изумителна спсобност да работят в екип.
Разделяме си дейностите поравно, но Аби обича да шофира по-бързо от мен, шегува се Бретан.
Пред медиите майка им, Пати, признава, че шофирането може да е проблем за момичетата. “Не знам какво ще се случи, ако бъдат привлечени под отговорност за превишаване на скоростта. Ще получи ли глоба всяка от тях, или само Аби, защото нейният крак е на газта?”
Над подобен казус, но с обратен знак разсъждават борбените момичета, когато обсъждат бъдещата си заплата.
Очевидно ще получим една заплата, защото ще вършим работата на един човек, разсъждава пред репортер на Би Би Си Аби. Но, от друга страна, имаме две дипломи и можем да дадем две различни гледни точки или да преподаваме по два различни начина, обяснява сестра й Бретан.
Това, че споделят общо тяло и са идентични като гени, не означава че винаги са на едно мнение. Абигейл “все се стреми да бъде лидер” и според майка си “иска да управлява цялата къща”.
Близначките имат отделни сърца, два стомаха, три бъбрека, два жлъчни мехура, четири бели дроба, един черен дроб, една гръбнак, една обща кръвоносна система и частично споделена нервна система. От кръста надолу всичките им органи, включително червата, пикочният мехур и репродуктивните органи, са споделени. Лекарите са удивени от способността на Абигейл и Бретан
да се координират
помежду си, за да
свирят на пиано
като един човек,
да карат колело,
да играят боулинг и
волейбол, да плуват,
като всяка от тях използва и “управлява” само една ръка и един крак.
Момичетата са най-рядката форма на съединени близнаци, резултат от една оплодена яйцеклетка, която не успява да се раздели правилно в утробата и да даде живот на двама близнаци, въпреки че имат две глави.
Двете сестри са извънредно толерантни и солидарни една с друга от първите си съзнателни години. Когато са съвсем малки, Бретан се разболява от пневмония и е толкова зле, че няма сили дори да си изпие лекарството. Тогава Абигейл самоотвержено предлага да го взема тя, за да се чувства близначката й по-добре и да оздравее.
Окуражаване и взаимна подкрепа са им нужни и в трудните моменти след това. В ранна детска възраст Аби и Бретан претърпяват
операция за
отстраняване на
трето, неразвито
рамо от гърдите им
След това се налага хирургическа намеса, когато на 12 години развиват екстремна сколиоза (изкривяване на гръбначния стълб). При такъв проблем неестественото положение на гръбнака води до притискане и мачкане на сърцето и белите дробове. При голяма деформация операцията е единствен начин да се предотвратят животозастрашаващи проблеми с дишането. Но лекарите смятат, че щастливата съдба на двете сиамски близначки е изключителна рядкост - вероятно шансът е 1 на 3 милиарда. Експерти от различни специалности обясняват резултатите от прегледите и изследванията на близнаците.

Експерти от различни специалности обясняват резултатите от прегледите и изследванията на близнаците.

Експертите: Разделяне на близнаците от Сливен е невъзможно

Сиамските близнаци Богдан и Янко, които през септември бяха настанени в Детската клиника по интензивно лечение на университетската болница за спешна медицина “Пирогов”, са с толкова тежки увреждания, че разделянето им, за съжаление, е невъзможно и би създало риск за живата и на двамата. Това стана ясно от заключението на консилиум на изявени специалисти. На специален брифинг в “Пирогов” експертите обясниха подробно медицинския казус и аргументите за заключението си.
Сиамските близнаци Богдан и Янко са родени чрез цезарово сечение на 22.8.2016 г. в болница в Сливен от първа патологично протекла двуплодна бременност от
14-годишна родилка,
като бащата е роднина
по съребрена линия
По документи той се води неизвестен и поради непълнолетието на майката законни представители са нейните родители, се обяснява в доклада по медицинския казус. Ето и останалите заключения на експертите:
“Налице е случай на тежка комплексна вродена аномалия – близнаците са сраснали в тазово-седалищната област с обща коремна кухина.
До средата на месец септември са настанени в Дом за медико-социални грижи за деца “Вяра, Надежда и Любов” - Бургас, където се отглеждат. По разпоредба на МЗ те са посетени от мултидисциплинарен медицински екип, за да може лекарите да се запознаят с актуалното им състояние и да изготвят исканото становище
дали е налице анатомична и
функционална възможност
за тяхното разделяне,
респективно извършването му съгласно желанието на заявителя, в Университетската болница “Монтефиоре”, САЩ, както и относно това дали може да понесат транспортиране дотам.
Поради невъзможност за извършване на високоспециализирани образни и функционални изследвания на място, необходими за изготвянето на това становище, децата са преведени с екип на “Пирогов” в Детската хирургия и настанени в Детската реанимация. В “Пирогов” децата постъпват след прогресивно влошаване на общото състояние в дома с клинични прояви на системна възпалителна активност, дихателна и сърдечна недостатъчност, наложили реанимационни мероприятия на 15 август и консултации със специалисти от София. При постъпването в Детската реанимация са в тежко увредено общо състояние, интоксикирани, с намаляване на телесното тегло, с изоставане във физическо и психическо развитие.
По време на престоя им в “Пирогов” са проведени високоспециализирани образни и функционални изследвания и консултации с водещите специалисти от различните области от Института по педиатрия, Националната кардиологична болница, Клиниката по педиатрия към УМБАЛ “Александровска”, Университетската многопрофилна болница за активно лечение по неврология и психиатрия “Св. Наум” и “Пирогов”. Децата са подробно прегледани от 14 водещи специалисти – 5-има са национални консултанти, 1 е републикански консултант, останалите са завеждащи клиники и отделения. Проведени са подробни консултации по световни стандарти.
Изследване на централната и периферната нервна система показва тежки увреждания на периферните нерви на долните крайници на двамата близнаци. Данни от електроенцефалография сочат тежко увреждане на главния мозък на един от близнаците (Богдан) и изоелектрична линия при втория близнак (Янко). Скенер потвърждава
липсата на мозъчна
структура (паренхим)
при втория близнак
Становището на неврохирурга е, че Богдан няма показания за неврохирургична интервенция, а състоянието и малформацията на Янко не подлежат на оперативна интервенция.

Изследване на стомашно-чревния тракт показва, че всеки близнак има собствен, но с общо кръвоснабдяване.
Поради това мнението на детските хирурзи е, че разделянето на близнаците е функционално и анатомично невъзможно и може да доведе до смърт на двамата.
Изследване на сърдечносъдовата система на близнака Янко установява тежка патология – примитивно сърце с общо предсърдие и хипертрофирала обща камера. А Богдан е с функционално увредено сърце с персистиращ артериален канал и ляво-десен шънт.
Заключението на кардиохирурга е, че оперативна интервенция за разделянето на близнаците от страна на общата им сърдечносъдова система е практически невъзможно и носи изключително висок риск с възможен смъртен изход и за двете деца.
Изследване на дихателната система показва, че Богдан е с функционираща дихателна система, но при Янко се
доказва липса на бели
дробове, което е
несъвместимо с живота
Изследване на пикочнополовата система установява, че при евентуално хирургическо лечение с ампутация на ниво тазово е възможно разделяне на горните пикочни пътища от мехура на един от близнаците.
Изследване на опорно-двигателната система с образните и функционалните методи установи тежка комплексна аномалия. Становището на ортопед-травматолога е, че тежестта на аномалията е такава, че разделянето на тазовия пръстен, кръвоснабдяването и инервацията на долните крайници на близнаците, както и създаването на самостоятелно тазово дъно по хирургичен път са практически неосъществимо. Становището е, че рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен.
Мнението на детски анестезиолог-реаниматор е, че клиниката разполага с материален и кадрови ресурс за осъществяване на анестезия при близнаците. По отношение на транспорта
моментното състояние
не позволява въздушен
транспорт, а наземен
е възможен до 3 часа.
На базата на високоспециализираните прегледи и изследвания на 4 октомври е свикан консилиум, в който участват детски национални и републикански консултанти, завеждащи клиники и отделения от “Св. Наум”, УМБАЛ “Александровска”, Националната кардиологична болница, “Пирогов” и представители на министерството. Решението от консилиума е: “На базата на становищата на водещи консултанти и специалисти в съответните области се взе решение, че тяхното разделяне е анатомично невъзможно, функционално непълноценно и технически неосъществимо. Рискът от такава интервенция е необоснован и алогичен”.