Микропроцесори, умни лещи, биоразградими импланти ще заместят всекидневното слагане на капки.

Революционата терапия за лечение на глаукома, която по най-оптимистичните прогнози се очаква през 2019 г., ще дава възможност не просто да се забавя напредването на глаукомата, а донякъде да се възстановява загубено в резултат на заболяването зрение. Новите терапии се прицелват и в регенерирането на зрителния нерв. Навлизат и нови начини за въвеждане на лекарствата, при които това ще става веднъж на 6 месеца или дори веднъж на няколко години чрез импланти, очни лещи, инжектиране. При тези методи лекарствата се освобождават дозирано на нужните интервали, но без да е необходимо участието на пациентите. Това обясни офталмологът доц. Наталия Петкова, основател на Глаукомно дружество - България.

Университетът в Южна Калифорния е разработил терапия с микропроцесор, който се имплантира директно в окото. Изследователи от Харвардското медицинско училище работят върху контактна леща, която не само коригира зрението, но съдържа лекарствено-полимерно фолио, което бавно отделя лекарствата за глаукома. Разработен е дори биоразградим имплант с лекарство за продължително освобождаване. Представлява апликаторна система за еднократна употреба. След като се постави в окото, имплантът бавно отделя лекарството, а след като изпълни ролята си, се разгражда, което прави излишно премахването на устройството.

Пробивите от лабораториите обещават примамливо бъдеще без всекидневното слагане на капки в очите, които са основното лечение при глаукома. В профилактиката и лечението със сигурност решително ще се намесят възможностите за генетични изследвания и генните терапии. 

Глаукомата без лечение може да отнеме зрението за 10 г. В Световния ден на зрението проф. Лъчезар Войнов, проф. Генка Петрова, председателят на пациентската организация Георги Димитров и доц. Наталия Петкова (от ляво на дясно) дават съвети за ранно откриване на заболяването.

В Световния ден на зрението проф. Лъчезар Войнов, проф. Генка Петрова, председателят на пациентската организация Георги Димитров и доц. Наталия Петкова (от ляво на дясно) дават съвети за ранно откриване на заболяването.

13% от хората в Европа, които губят зрението си, са жертва на глаукома. За 10 г. без лечение 10% от хората с това заболяване губят напълно зрението си, предупреди доц. Наталия Петкова, основател на Глаукомното дружество в България.

Заболяването започва неусетно. В началото влошаването на зрението от глаукома се отдава на умора, на напредването на възрастта, на нуждата от увеличаване на диоптъра на очилата и т.н. и така се пропуска навременното поставяне на диагнозата и започване на лечение.

Глаукомата е заболяване, при което увреждането на зрителния нерв води до прогресивна, необратима загуба на зрението. Доминиращата причина е повишеното налягане на течностите в окото. Сред рисковите фактори са наследствените предразположения, зрялата възраст, диабетът, високото, но и ниското кръвно налягане, уврежданията на зрителния нерв и др. Диагноза не може да бъде поставена само с измерване на вътреочното налягане и оглед на очните дъна, необходими са допълнителни изследвания, обясни доц. Петкова.

Добра практика са скрининговите програми сред рискови групи от населението, каквато е в ход от пролетта. Проектът е на пациентската организация “Глаукома” и Института за здравно образование. От март досега са прегледани безплатно над 2500 души в 30 селища.

“При 25% бе открито повишено вътреочно налягане. Държавата трябва да инвестира в скрининг при ясни критерии. Тогава ефективността е 3 пъти по-голяма в сравнение с прегледи на случаен принцип”, каза проф. д-р Генка Петрова от фармацевтичния факулет на Медицинския университет в София.

“Благодарение на общите усилия постигнахме важни стъпки. Кампанията изпълни задачата си. Когато тези резултати бъдат представени пред Министерството на здравеопазването и здравната каса, се надявам те да направят и нещо допълнително за навременното откриване на глаукомата. По отношение на терапията всичко, което е излязло като ново лечение в световен мащаб, се прилага и у нас”, обясни проф. д-р Лъчезар Войнов, началник на очната клиника на ВМА и национален консултант по очни болести.

В България с глаукома към момента са диспансеризирани над 81 100 души.