След травмите пушенето е сред основните причини за  асептична некроза на бедрената глава сред младите хора между 20 и 35 г. Това съобщи доц. Неделчо Цачев,  началник на Катедрата по ортопедия и травматология към ВМА.

Заболяването се характеризира с вкошено кръвоснабдяване на костта на бедрената глава, а пушенето намалява притока на кръв към крайниците. Затова най-застрашени са пушещите по 2-3 кутии на ден, казва доц. Цачев.

Болестта започва със слаби и непостоянни болки, които постепенно се усилват. Ако се открие в началото, може да се приложи лечение чрез спиране на пушенето и  алкохол, намалява на кортикостероидите, които също могат да доведат до заболяване, ходене с патерици за по-продължителнп време и др. Когато болките са вече остри и режещи, тогава лечението е само едно - поставяне на изкуствена става. 

"До преди 10 години изкуствените стави не бяха подходящи за млади хора и ортопедите избягваха да ги слагат, защото шансовете да се стигне до реоперация след няколко години бяха големи. Вече поставяме стави и на 20-годишни младежи, а най-хубавото е,че възстановяването им е пълно. След 3 месеца те се връщат към обичайния си живот. Имаме алпинисти, пещерняци, любители на ски. Операцията не им пречи да продължат да правят това, което обичат", обяснява ортопедът.

Годишно лекарите във ВМА поставят по около 300 стави. В 20-30% от случаите те са на млади хора до 35 г. Операцията е напълно безплатна, а самата става се реимбурсира честично от здравната каса.