Ядене между храненията и по тъмно обърква вътрешния часовник, енергията става на тлъстини.

Всичко си има своето време и време има за всяка работа под небето е библейското прозрение за простата биологична истина, че телата ни се подчиняват на различни ритми, много от тях все още неизучени. Хилядите биохимични процеси от сън и будност до ремонта на ДНК са планирани и диктувани от вътрешния ни часовник.
Показателен е фактът, че толкова млада наука като хронобиологията вече има своите нобелови лауреати.

Преди двадесетина години особено в България дори споменаването и будеше алюзии
за научна чалга. Днес навлиза в профилактиката, диагностиката, терапията и дори в науката за храненето. Тласък за пробивите в разбиране на хронодиетите и хронобиотичното хранене дават епидемиологичните размери на затлъстяването. Интересът към механизмите на пълнеенето доведе до създаването на препоръки за храненето не само като набор от ястия и калории, а и като разписание по часове. В основата на този график стоят лавинообразно увеличаващите се знания за това в кои часове от денонощието кои хранителни вещества се уствояват добре и
кога еднакви порции от същите изгорени без остатък ястия се превръщат в мазнини
и се лепят по тялото и около вътрешните органи.

Основополагащ принцип за здравословно хранене е човек да не яде в тъмната част на денонощието. В еволюцията метаболизмът се е пригодил към ритъма, който до голяма степен съвпада с цикъла ден – нощ. С настъпването на мрака храносмилателната система минава в режим на почивка. При нарушаването на този ред тя е принудена да работи извънредно във време, в което би трябвало да “спи”, и хормоналният баланс на организма се срива. Хормоните на глада се увеличават, а тези на засищането не се произвеждат. С други думи, човек е подтикван към ядене във време, в което организмът няма да изразходи приетите извънредни калории, защото ще легне да спи.

Подобно на въздействието на всеки хормон инсулиновата чувствителност също има ритъм. Инсулинът съдейства по-активно на клетките да използват глюкозата като гориво през пиковите часове на деня и по-малко - през нощта.

При тези диети се спазва и правилото на закуска, обяд и вечеря да преобладават съответно основните хранителни вещества, които тялото ще оползотвори най-успешно в конкретния момент от денонощието. За пълен ефект от хронобиотичната диета се цели подаването на храна през деня да съответства на естествения ритъм за освобождаване на хормоните на глада и ситостта.

Според повечето диетолози това предполага 3-5 хранения, макар че има и привърженици на т.нар. режим бебе - ядене на миниатюрни порции през 2 часа. Стратезите на хронодиетите смятат, че най-много 40% от калориите трябва да идват от въглехидрати. Около 30% да са храни, богати на протеини, като е добре те да преобладават на обяд и вечеря. Останалите 30% от диетата трябва да са под формата на мазнини.

Гурутата съветват на закуска да преобладават т.нар. бавни въглехидрати (защото се усвояват бавно и равномерно) евентуално в комбинация с мазнини. Например пълнозърнеста филийка с масло, зърнени закуски. При добавяне на преобладаващо белтъчни храни като яйца, сирене, мляко, се препоръчва да се включват и мазнини. За обяд схемата предвижда комбиниране на протеини със зеленчуци и мазнини - салати и гарнитури с около 120 грама месо, риба, сирене или картофи. Последното за деня хранене трябва да бъде предимно от протеини - от животински или растителен произход, с малки количества зеленчуци.

След вечерята не трябва да ядете нищо, особено въглехидратни храни.
Когато вкарваме повече гориво, отколкото е необходимо за клетъчните функции - особено въглехидрати, тялото преминава в режим на съхраняване на енергията и превръща хранителните вещества в мазнини.

Хронодиетите препоръчват да оставяте по около пет часа между закуската и обяда и обяда и вечерята. Най-щедрото ядене за деня трябва да е закуската. Някои диетолози смятат, че следобед между обяда и вечерята можем да си позволим по нещо сладко за душата въпреки генералния съвет да се избягват сладкишите. Черният шоколад - поне 80%, се смята за най-добър избор, ако не можем да се въздържим.

Много от специалистите включват като елемент на диетите и пиенето на вода с пресен лимонов сок преди всяко хранене (за да ускорите изгарянето на мазнините) или поне сутрин. А кафето и чаят? Можете, казват гурутата, ако не слагате захар. Важно правило да не се десинхронизира вътрешният часовник и хормоните на глада да полудеят, е да не се яде между храненията .