Д-р Емилия Бенова

Киселите краставички могат да бъдат както полезни, така и вредни за здравето ви. Ако прекалите с яденето на консервирани краставички, може са си докарате доста неприятности. Сокът им е чудесен при махмурлук, но може да ви докара сериозни проблеми с бъбреците.

Подуване на корема

Прекомерното похапване на кисели краставички може да причини болезнено подуване на корема. Заради високото съдържание на натрий, организмът започва да задържа вода. Подува се не само коремът, но и крайниците. Ако забележите подобни симптоми, свържете се с лекуващия си лекар.

Претоварване на бъбреците

Казват, че сокът от киселите краставички е “балсам” след бурна нощ, полята с повечко алкохол. И сигурно е така. Но не го пийте! Както и сока от другите видове туршии. Причината отново е в голямото количество сол, повечето от която е в сока на краставичките. След консумация на твърде солени продукти, бъбреците са устроени така, че “работят извънредно”, за да преработят и изхвърлят излишната сол от организма. Това обаче ги претоварва, а още по-тежко може да стане състоянието ви, ако по начало имате проблеми с бъбреците.

Стомашно разстройство, газове

Прекомерната консумация на кисели краставички може да ви докара наистина сериозни проблеми със стомаха. Доказано е, че те могат да причинят разстройство, а дори и силен метеоризъм (газове в червата). Газовете никак не са безобидни и ако не си обърнете внимание навреме, стомахът ви ще страда хронично.

Разбира се, всички тези тревожни ефекти се отнасят за прекалената консумация на кисели краставички и други туршии. В нормални граници те не само са безвредни, но са и полезни.