Спира тежки усложнения при хронична обструктивна белодробна болест

“Настъпва сезонът на респираторните инфекции и ще се обострят хроничните белодробни заболявания в резултат на вирусните епидемии.

Болните с хронична обструктивна белодробна болест е желателно да се ваксинират срещу пневмонии, особено ако имат и други придружаващи заболявания”, съветва пулмологът д-р Цветан Дряновски от Първо вътрешно отделение на областната болница във Велико Търново.

При хронично страдание една пневмония може да доведе до много сериозни животозастрашаващи усложнения. До края на октомври е периодът, в който трябва да се направи ваксинацията и тя обхваща най-честите щамове, които предизвикват пневмония, обяснява специалистът.

Д-р Дряновски е един от двамата пулмолози в отделението, които диагностицират и лекуват пациентите с цялата белодробна патология във Велико Търново и областта. Най-честите заболявания са пневмонии, хронична обструктивна белодробна болест, дихателна недостатъчност, гнойновъзпалителни процеси на дихателната система.

Диагностичните възможности са доста големи във връзка с възможността за образни изследвания в пълен обем. От два месеца лекарите в отделението работят с модерен фибробронхоскоп от последно поколение, с който се диагностицират и уточняват хроничните белодробни заболявания и тумори.   Шефът на Първо вътрешно отделение д-р Кина Никова и д-р Найме Сирачка (която измерва кръвното) следят състоянието на британка, която се лекува в търновската болница.

Шефът на Първо вътрешно отделение д-р Кина Никова и д-р Найме Сирачка (която измерва кръвното) следят състоянието на британка, която се лекува в търновската болница.

“С бронхоскопа може да се огледа бронхиалното дърво и да се вземе материал за изследване, било то за биопсия, или за установяване на причинителя на заболяването”, допълва д-р Дряновски.

В Първо вътрешно отделение на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” се осъществяват дейности по още две специалности - ендокринология и хематология. То е с капацитет 30 легла и годишно се лекуват над 1400 пациенти от 18- до 94-годишна възраст.

“Екипът включва двама ендокринолози със специалност, двама пулмолози със специалност и сертификати за бронхоскопии, двама хематолози с дългогодишен опит и един алерголог. С цел подобряване на качеството на обслужване на пациентите и разширяване обема на дейността на отделението в момента при нас специализират 4-ма млади колеги по специалностите ендокринология и пулмология”, каза шефът на Първо вътрешно отделение д-р Кина Никова.

Основната патология по отношение на специалността ендокринология е свързана със захарен диабет и заболявания на щитовидната жлеза. Специалистите са категорични, че диабетът е едно от заболяванията на XXI в.

“В хода на забързания начин на живот зачестява метаболитният синдром, при който има наднормено телесно тегло, нарушава се гликемията, оттам и честотата на захарния диабет. Затова е важно да има превенция, която е свързана с физическа активност, с промяна на хранителния режим и контрол на кръвните захари, тъй като все по-млади хора идват с такива заболявания”, обяснява д-р Найме Сирачка.   Д-р Десислава Иванова е един от младите лекари, които специализират в Първо вътрешно отделение.

Д-р Десислава Иванова е един от младите лекари, които специализират в Първо вътрешно отделение.

Често храненето един път вечер може да доведе до натрупване на излишни килограми, а затлъстяването е част от нарушаването на действието на инсулина и може да доведе до развитие на захарен диабет тип 2, предупреждават специалистите.

Ранната диагноза и строгият лечебен контрол са от съществено значение за забавяне на усложненията на диабета и подобряване качеството на живота. Профилактиката на късните усложнения на диабета е възможна само при поддържане на стойностите на кръвната захар, близки до нормалните, избягване на хипогликемични инциденти, нормализиране на телесната маса и липидите в кръвта, редовни профилактични прегледи, казват лекарите.

Немалък дял от работата на специалистите в Първо вътрешно отделение е лечението на хематологичните заболявания. Приемат се болни с анемични синдроми, тромбоцитопении и др. Извършва се диагностика на миелопролиферативни и лимфопролиферативни заболявания.