Френски учени оповестиха, че технология за мозъчно стимулиране повишила нивото на съзнанието у 35-годишен мъж, който бил във вегетативно състояние от години, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Вестта е свързана с един-единствен пациент, но учените възнамеряват да приложат лечението върху други пациенти, имайки предвид настъпилото подобрение у въпросния мъж, който пострадал в пътен инцидент преди 15 години. "Мозъчната пластичност може да бъде възстановена дори когато изглежда, че е загубена всяка надежда - заяви Анжела Сиригу от института за когнитивни науки "Марк Жанро" в Лион. - Възможно е да се подобри присъствието на пациент в заобикалящия го свят."

Терапията се състои в използване на гръден имплант, за да се изпратят електрични импулси в блуждаещия нерв, който свързва мозъка с други важни органи в организма.
Стимулирането на блуждаещия нерв бе използвано за лечение на засегнати от епилепсия или депресия.

След едномесечно мозъчно стимулиране пациентът показа значително подобрение, що се отнася до вниманието, движението и мозъчната активност, увериха учените. Той започнал да изпълнява прости задачи, като да следи предмет с погледа си и да извърне глава. Освен това станал по-бдителен и можел да остане буден, докато неговият терапевт му четял книга. Терапията обаче не му позволила да възвърне притежаваното първоначално от него ниво на съзнанието. Учените са на мнение, че той преминал от вегетативно състояние в състояние, свързано с минимално съзнание.