Синтетична молекула, която взема за мишена ДНК, може да открие пътища за регенериране на тъкани, съобщи ЮПИ. Стволови клетки могат да бъдат накарани да се превърнат сърдечни мускулни клетки чрез нов метод, включващ синтетични молекули.

Човешките индуцирани плурипотентни стволови клетки са генерирани от възрастни клетки и могат да бъдат програмирани да се превърнат във всякакъв вид клетки в организма. Трансформирането им е диктувано от поредица генни и протеинови сигнали. Специфични молекули, които включват и изключват различните сигнали, свързани с развитието на органи, са използвани за контролиране съдбата на човешките индуцирани плурипотентни стволови клетки. Досега обаче не бяха открити молекули, които директно изключват сигнализирането на гени.

Учени от университета в Киото, Япония, разработиха нова синтетична молекула, която може да повлияе върху генното сигнализиране в човешките индуцирани плурипотентни стволови клетки. Молекулата, кръстена PIP-S2, може да разпознае специфична ДНК секвенция, да се свърже с нея и освен това е замесена в диференциацията на човешки индуцирани плурипотентни стволови клетки в мезодерма - клетки посредници, които могат да бъдат стимулирани да се превърнат в сърдечни мускулни клетки. Когато PIP-S2 се свърже с взетата от нея за мишена ДНК секвенция, се предотвратява възможността протеин, кръстен SOX2, да стори същото. SOX2 е силно експресиран в човешките индуцирани плурипотентни стволови клетки и е отговорен за съхраняването им в тяхното плурипотентно състояние. Това означава, че предотвратява възможността да се превърнат в друг вид клетки. В рамките на изследването PIP-S2 била свързана с взетата от нея за мишена ДНК секвенция и това превърнало човешки индуцирани плурипотентни стволови клетки в мезодерма. След това към културата от човешки индуцирани плурипотентни стволови клетки била добавена друга молекула инхибитор на сигнали, която е свързана с формиране на сърдечни мускулни клетки. За 12 дни се формирали сърдечни мускулни клетки, които могат да се свиват и отпускат.

"Доколкото ни известно, получените резултати свидетелстват за първата свързваща се с ДНК секвенция синтетична молекула, която може да направлява диференциацията на човешки индуцирани плурипотентни стволови клетки в определен вид клетки", отбеляза Хироши Сугияма от екипа.