Обикновен кръвен тест може да покаже дали даден индивид е застрашен от развитието на деменция, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от холандско проучване.

Авторите му от Медицинския център на университета "Еразъм" в Ротердам са установили, че има по-голяма вероятност хората с понижени или повишени нива на магнезий в кръвта да проявят симптоми на невродегенеративното заболяване, предава БТА.

Нивата на елемента могат да бъдат отчетени при рутинни кръвни тестове и на базата на получените резултати лекарите да дават препоръки за промени в начина на хранене с цел понижаване на риска.

Изследването на холандските специалисти е обхванало хиляди хора, наблюдавани в търсене на връзка между нивата на магнезий и опасността от развитието на деменция.

"Ако резултатите от проучването ни се потвърдят, изследването на магнезия в кръвта може да се окаже ефикасен начин за прогнозиране на риска и за препоръчване на съответни мерки за превенция на заболяването. Оптимизирането на нивата му е лесно - чрез правилно хранене, добавки или лекарства в случай на остър дефицит", обясняват специалистите.

За поддържане на нормални нива на магнезий експертите препоръчват консумация на повече зелени листни зеленчуци, ядки и пълнозърнести продукти.