Развитието на деменция в по-късна възраст поражда най-голям страх у хората на и над 55 години, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания преди днешния Световен ден за борба с болестта на Алцхаймер. Болестта на Алцхаймер е най-разпространената форма на деменция.

Макар да се предполага, че им предстоят златните години в живота, за много хора мисълта за старостта е помрачена от представата как би изглеждала тя, предава БТА.

Проучването, осъществено от маркетинговата фирма "Минтел", показва, че най-големият страх за хората на и над 55 години, свързан със старостта, е потенциалният риск от развитие на деменция. От това се опасяват 56 процента от индивидите на тази възраст и 59 процента от хората на възраст между 65 и 74 години.

Наближаването на старостта поражда тревоги и за общото здраве, финансовото положение и перспективата за настаняване в дом за възрастни хора.

Близо 50 процента от индивидите на и над 55 години се страхуват от развитието на болести, различни от деменция, 26 на сто се тревожат, че няма да имат достатъчно пари за бъдещето, а около една четвърт се притесняват, че ще се наложи да бъдат настанени в домове за възрастни хора.

Самотата също плаши хората на тази възраст, както и възможността да станат жертва на измамници.

Като цяло внушителните 95 процента от британците на и над 55 години изпитват страхове, свързани със старостта. От друга страна жителите на Острова не се притесняват как напредването на възрастта се отразява върху външността им - едва осем процента се тревожат, че изглеждат стари.