За смокините никой не спори, че са полезен плод за здрави и болни хора, но наскоро ми казаха, че и листата имат приложения в грижата за здравето. Вярно ли е, пита читателката ни Ивелина Иванова.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословния живот.
Може да ги задавате
на телефон 02 942 25 62
и чйрез имейлй
[email protected]

Препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.

Ето отговорът на д-р Татяна Мороховец за смокинята и нейните листа по въпроса на читателя на в. "24 часа":

Всички плодове, които ни е дарила природата, са изключително полезни. На някои използваме дори листата. 

Смокинята е уникален плод. Първо, тя е много вкусна! В сезона я хапваме прясна, за да се възползваме от пълния й набор от витамини. Не е необходимо смокинята да се бели, достатъчно е да бъде измита непосредствено преди слагане на масата.
40 грама смокини - 1 едър плод, ни дава 7% от необходимите ни витамини С, В1, В2, В6, каротин, от който организмът синтезира витамин А, както и отлично балансиран комплекс от минерали - калий, калций, магнезий, фосфор, желязо и др. Плодът съдържа захари, белтъчини, мазнини, ябълкова, лимонена, пантотенова и фолиева киселина, пектин. Изобилието от антиоксиданти оказва благоприятно влияние върху черния дроб и целия организъм. Смокините съдържат и важните аминокиселини триптофан, изолевцин, левцину лизин.

Узрелият плод е много нетраен и това е подтикнало хората да търсят различни начини за консервирането му, най-здравословно обаче си остава изсушаването.
От всички плодове смокините имат най-високото съдържание на фибри. С това полезно качество подобряват работата на храносмилателния тракт и може да се използват като слабително “хапче” срещу запек.

Плодовете са известни и с диуретичното и потогонно свойство. Това обяснява защо се препоръчват в менюто на хора с бъбречни проблеми и при простуди. Срещат се и в съветите за хранене при анемия, диабет, кожни заболявания, язва.

Млечен сок от неузрели смокини в народната медицина се използва срещу патологично кръвосъсирване. Намалява и фибриновите отлагания в съдовете.
Благодарение на съдържащите се в плодовете омега-3 и омега-6 мастни киселини смокините са си извоювали авторитет на средство, понижаващо холестерола. Тези мазнини са необходими на организма и за правилно функциониране на сърдечносъдовата и на нервната система.

Смокините имат висок гликемичен индекс и затова се препоръчва да се хапват в комбинация с орехи, бадеми, зеленчуци и други храни с нисък гликемичен индекс. Комбинацията забавя абсорбирането на захарите от плода и прави по-плавно повишаването на глюкозата в кръвта. 

През зимата е добре да се ядат сушени смокини. Изследванията показват, че за разлика от много плодове и зеленчуци с изсушаването смокините може дори да увеличат ползите си за здравето.

Смокините са препоръчвани като допълваща грижа при лечението на астма, простуди, кашлица. За целта 2-3 плода се заливат с чаша топло мляко и се варят, докато млякото придобие кафеникав цвят. Между храненията на 2-3 пъти се изпива течността. Изяждат се и плодовете. Тази рецепта помага не само за укротяване на досадната кашлица, тя е известна и като средство за укрепване на имунната система.

Използват се и листата на смокиня. Те са богати на веществата фурокумарин, псорален и бергаптен. Съдържат аскорбинова киселина - витамин С, рутин, смоли, етерични масла. Млечният латексоподобен сок от току-що откъснатите листа е сред народните средства за премахване на брадавици, ускоряване на зарастването на рани, заличаване на пигментни петна по кожата.

Листата се събират от юни до октомври и се използват по-често за локално въздействие. Но напоследък се правят изследвания за ефекта на “латекса” в системни терапии при някои видове тумори.

За да направите чай от смокинови листа или разтвор за гаргари при болно гърло, просто ги нарежете и сварете във вода за най-малко 15 минути.

Настойка от листата на смокинята е добро средство при астма, бъбречни заболявания, висока кръвна захар. 3 супени лъжици нарязани на ситно листа се запарват с 500 милилитра гореща вода в термос за 4-5 часа. “Чаят” се изпива на 4 равни дози през деня. Охладената течност може да се подслади с мед.

Рецептите за сироп от листата са по-скоро обект на кулинарен интерес подобно на използването на листата за ароматна подложка при гриловане на различни продукти. Смокиновите листа са годни за консумация и в южните кухни се използват за обвиване на риба, месо, сирена, зеленчуци и за приготвянето на подобни на сарми ястия с ориз и булгур. Някои хора изсушават листата и ги използват като парфюм за гардероба или в потпури.

Сироп се приготвя от листа, варени в захарен сироп, към който след сгъстяване се добавя лимонов сок или лимонтузу. Ароматен е и приятен на вкус, но няма данни за лечебни качества. 

Сироп се вари и от плодовете: 8 плодчета - ситно нарязани, се заливат с 250 мл вода и се варят 20 минути. Отстраняват се плодовете и се добавя 250 г захар или мед, долива се вода до първоначалния обем. След разтваряне на захарта се добавя сок от половин лимон и 1 чаена лъжичка джинджифил и се оставя да поври до леко сгъстяване. Прилага се по 4 супени лъжици дневно за възрастни, при децата 2 пъти по 1 супена лъжица. Добро средство при кашлица, храносмилателни проблеми и вирусни настинки.

За прекрасен старт на деня в отиващия си сезон на пресните смокини ви предлагам рецептата за една много полезна и също толкова вкусна плодова салата. За две порции са нужни около 300 грама смокини,150 грама сушени сини сливи, 3 супени лъжици бадеми,1 чаша кисело мляко, настъргана кора от биопортокал (корите на масовите цитруси съдържат вредни химикали), захар или мед по вкус. Такава салата подпомага работата на сърдечносъдовата система, зарежда с енергия и ведро настроение.