Латински букви и всякакви цифри – кръвните изследвания изглеждат като на китайски за хората, които нямат медицинско образование. А всъщност не е трудно да се ориентирате в общи линии в стандартната кръвна картина. Разбира се, не става дума да си поставяте диагнози, а просто да имате представа как сте със здравето и нужно ли е да се обръщате към специалист.

Ето някои от основните показатели:

RBC – еритроцити. Референтни стойности: за мъже: 4.4 - 5.9; за жени: 3.7 - 5.3 (милиона на кубичен милиметър). Това са червените кръвни телца, които пренасят кислород до клетките. Ако стойностите са много ниски, това може да е признак за анемия.

MCV – среден обем на еритроцитите. Референтни стойности: 82.0 - 96.0. Занижените стойности могат да са знак за анемии.

MCH – средно съдържание на хемоглобин в еритроцитите. Референтни стойности: 27.0 - 33.0. От значение е при определяне на вида анемия.

MCHC – средна концентрация на хемоглобин в еритроцитите. Референтни стойности: 300 – 360 г/л. От значение е при анемични състояния.

RDW - девиация на еритроцитното разсейване. Референтни стойности: 11.5 - 14.5 %. Високите стойности показват анемия.

WBC – левкоцити. Референтни стойности: 3.5 - 10.5 (хиляди на кубичен мм). Това са белите кръвни телца, които са нашата защита срещу микроби и вируси. При завишени стойности означава, че в тялото ни е налична инфекция, дори и тя още да не се е проявила с осезаеми симптоми. Стойностите под нормата показват, че на практика организмът ни няма никакви защитни сили, а причината може да е просто прием на определени лекарства, но също така дори автоимунно заболяване, левкемия или СПИН.

За останалите стойности четете на mila.bg