В „Лечителите на България – част 3” ще откриете интервюта с народни лечители от различни кътчета на родината ни. Независимо дали лекуват чрез билколечение, масажи, биоенергия, минерали, рейки или друг вид терапия, лечителите имат само една цел – да помогнат на нуждаещия се, да спасят живот, да вдъхнат сили и кураж.

Предлагаме ви да се запознаете с билкаря Васил Дамянов, който благодарение на родните билки е помогнал на много хора с най-различни заболявания.

Билкарят Васил Дамянов

Правя билкови отвари за любов и успешен бизнес. Церя бъбречни, чревни и жлъчни заболявания. С пъпка от топола помагам и при артрит, ревматизъм, бронхит. Връх Харамия е енергийният чистач на България.

Кой е той?

Билкарят Васил Дамянов е роден в с. Юнаците, Пазарджишко, и е на 65 години. От 1991 г. се занимава активно със събиране на билки, като изучава тяхното действие върху човешкия организъм, черпейки знания от опита на предците си. Сам е открил и рядко срещани у нас билки. Така през 1992 г. става билкар лечител. Познава над 800 вида билки, но работи с около 500. Събира ги, суши ги и опакова с екипа си, като държи на високото качество и чистота, за да се запазят лечебните им свойства. Рецептите е изготвил сам.

– Г-н Дамянов, ставате билкар на 40-ия си рожден ден след странно преживяване, разкажете?
– Не искам да влизам в подробности откъде започна всичко, защото това, което ми се случи, ще ви прозвучи като фантастичен филм, но истината е, че в рамките на няколко часа ми се случиха редица неприятни инциденти и преживявания, които промениха живота ми. На сутринта след тях тръгнах към работното си място като технически ръководител в БДЖ и за мое учудване започнах да разпознавам всички билки и растения, до които се докосвах. През същия този период получих ошипяване на гръбначния стълб, дископатия, ишиас, лумбаго и остеохондроза. Всички тези болки, които изпитах, бяха нетърпими и реших сам да си помогна, след като ми се “явяват” билки. Нарамих раницата и тръгнах по планините. Първоначално почнах да вървя по 40 километра на ден, после по-малко, но все се прибирах с пълна торба билки, които почнах и да продавам на пазара. Поинтересувах се от различни рецепти, като първо ги пробвах върху себе си. След това ги препоръчвах на хората. И така вече повече от 20 години помагам на болните.
– Коя беше първата билка, с която се запознахте?
– Първата, която ми се „откри отгоре”, бе змийското мляко. Изведнъж разбрах за какво се използва, къде е силата й, кога трябва да се бере. После ми дойде прозрение и за други. За един живот можеш да се научиш да разпознаваш не повече от 800 вида билки. Всяка има 30-40 подвида, а в България виреят над 3000 основни. Аз работя с 500. Най-трудно се обработват корени – първо се мият, после се сушат на слънце, минават през машина и накрая “влизат” в пакетчето. Рано сутрин, преди изгрев, например, се ходи за беладона. Пролетта и късно есента е време за изкарване на корени, а цветовете се късат през лятото. Знаете ли, странно е, билката сама ме привлича от мястото, на което расте. Примерно в Могилишкия Балкан като отида за покривен дебелец след половин час ме заболява главата. И това е заради силната положителна енергия, която излъчва това растение. В нашия Централен Балкан има много места с добра енергия. Но едно от най-заредените е в село Неша, до Провадия, целият район там е такъв. Може би преди години там е имало море, защото често намирам по скалите раковинки, мидички, охлювчета.
– Вие обаче комбинирате билките, защо?
– Да, защото така се подсилва ефектът им. Установил съм, че българите най-много страдат от стомашни разстройства, гастрит, колит, лениви черва. Язва например, церя с жълт и червен кантарион, живовлек, волски език, мащерка, мента, полски хвощ. При хроничен запек съветвам да се взема синя тинтява. Тя влияе върху храносмилането – помага за отделяне на стомашен и жлъчен сок и намалява киселинността. Дилянката пък успокоява нервната система. В зависимост от случая може да й се добавят зараслец и майчин лист. Аз имам и собствени мои рецепти, като например белодробните страдания церя с подбел, борови връхчета, мащерка, мента и паричка. Това си е моя рецепта, която дава отличен резултат. Иначе билката, която се бере най-трудно, е страшничето. Това е така, защото расте по скалите на северните склонове.
– Открили сте и позабравени билки, кои са те?
– Една от тези билки е пъпката на топола. Самият аз останах изумен от въздействието на тази билка. Само едно впръскване отпушва носа при ринит и синузит. Самата пъпка е като майка с плода в утробата си, а аз я оприличавам като богиня на плодородието. Описана е в нашата фитотерапия, но е позабравена и почти неизползвана. Тя дава чудесни резултати при подагра, ревматизъм, артрит, невралгични болки, напикаване, цистит, бъбречни възпаления, с гноен пиелонефрит, както и при ринит, синузит, бронхит с жилави и гнойни храчки, язви в белия дроб, пясък в бъбреците, хемороиди, изгаряния и незарастващи рани, гангрени и др. В екип с доц. Германов от Тракийския университет и Евгени Попов – магистър по екология, изследвахме нейните свойства и достигнахме до същите резултати, до които е стигнала и българската фитотерапия. С тези учени сме правили и изследвания върху други билки, като леска например, и пак стигнахме до изключителни лечебни резултати. Тези комбинации помагат освен за гореизброените болести и за проблеми и патологии на кръвоносната система – тромбофлебити, разширени вени, болест на Рейно и Бюргер, атеросклероза и др.
– Вярно ли е, че сте помогнали на човек с рак да се излекува?
– Да. През 1996 г. описах въздействието на една билка нарича се дебелец, която помага при ракови и туморни образувания. Публикувах изследването си в няколко вестника тогава, а след години англичаните започват да я използват като хранителна добавка. Все пак най-осезаем ефект постигам при чернодробни, бъбречни, туморни болести; при прекаран инфаркт и инсулт, като прилагам и антипаразитна програма срещу над 50 вида бактерии, гъбички, вируси и др. Мога да кажа, че една от вълшебните ми настойки – златен корен, вдига имунната система „до небесата”. Именно в тези студени зимни дни екстракт от нея на капки в разтвор с малко вода укрепва организма и грипът бяга от човека като дявол от тамян. Но билката расте в Рила и е забранена за бране. Семена от нея съм посял край Тарзановата пътека, която се спуска от връх Ботев на Стара планина към хижа “Рай”. Това е билка с огромен енергиен потенциал. Прабългарите са я носили като защитен амулет на гърдите и на кръста си. Освен че има огромен лечебен ефект, това е най-силната българска билка. И друго искам да кажа – ако го няма връх Харамия – България ще се затрие! Това е енергийният чистач на България. И билките, които растат на него и под него, са много силни. Иначе да отговоря на въпроса ви – в практиката си имам няколко души, които напълно съм изцерил от рак. Единият бе с това заболяване на белите дробове в напреднал стадий, но и до ден днешен е жив и здрав.
– Коя е царицата на билките според вас?
– Това е тинтявата. Тя лекува чернодробни, жлъчни, сърдечни, ракови и какви ли не още заболявания. Важно е освен това да умеем да пречистваме организма си. Препоръчвам зехтин и сок от грейпфрут. По 2 литра фреш от ябълки дневно пък изчистват червата и стопяват мазнините. Много е полезно.
– Добре, а вярно ли е, че помагате не само на физически заболелите. Правите билета и за успешен бизнес?
– Разбира се, правя и зная и лекове за любов. Върбинка, мълчана билка, еньовче са част от билките, които комбинирам със само мои магически екстракти, за да помогна на влюбени да не се разделят, например. И да, на закъсалите в бизнеса също помагам чрез лековити растения. И знаете ли защо? Защото билките въздействат не само на заболелите органи. Те лекуват и психиката и душата. Затова не от всеки става билкар. Трябва да си изцяло открехнат към природата, да са ти отворени сетивата за нейните дарове. Само така можеш да помагаш на хората в нужда. Аз не съм магьосник, но в правенето на билкови екстракти наистина има нещо магическо. И друго искам да кажа – в никакъв случай не отричам традиционната медицина и уменията на лекарите, но винаги мога да съм им в помощ и на тях, и на болните.

Телефон за връзка с билкаря:
0878 691 298

Из „Лечителите на България – част 3”
Книгата може да поръчате тук!

Жълтият кантарион е много полезен за стомашни разстройства, гастрит, колит, лениви черва.
Жълтият кантарион е много полезен за стомашни разстройства, гастрит, колит, лениви черва.
За беладона се ходи рано сутрин, преди изгрев слънце. Беладоната е силно токсично растение, съдържащо алкалоида атропин.
За беладона се ходи рано сутрин, преди изгрев слънце. Беладоната е силно токсично растение, съдържащо алкалоида атропин.