Д-р Емилия Бенова

Променливото време влияе както върху физическото, така и върху психическото състояние на хората. Най-силен ефект има буреносното и дъждовно реме. Тъй като човек реагира по различен начин на промените във времето, не може да се прогнозира кой и как ще бъде засегнат от неговите капризи. Обикновено жертви на сезонните промени стават хора, които са по-податливи на изменения в показателите атмосферно налягане, степен на влажност и температура на въздуха. Ето и какви здравословни проблеми може да предизвика времето:

Силна мигрена

Установено е, че всеки втори пациент, страдащ от мигрена, твърди, че тя се усилва при промени в метеорологичните условия, като най-силно влияние оказва атмосферното налягане. За съжаление все още няма открит лек срещу пронизващото острие на мигрената, но в аптеката може да откриете средство, което да облекчи поне малко болката.

Ревматични болки

При влажно и дъждовно време, когато застудее, не е изключено да се обадят някои стари травми, да се усилят болките при ревматизъм или артрит. Причината е, че атмосферното налягане пада, а с него намалява и нивото на течностите в организма. Така нервните окончания стават по-чувствителни и по-лесно се подуват, следователно дразнят по-лесно ставите.

Сезонни алергии и астма

Сухият въздух, студеното време и вятърът, по който се носят милиони микроскопични прашинки често отключват сезонни алергии, сред които и най-популярната поленова алергия. Подобни метеорологични условия са способни да причинят и пристъп на астма. Например, при ниски температури въздухът, който астматикът приема не може да се затопли толкова бързо, затова дихателните пътища се възпаляват и подуват по-лесно.

Сърдечно-съдови проблеми

Резките промени във времето, сред които внезапното затопляте през лятото, могат да доведат до разширяване на кръвоносните съдове и по този начин да повлияят на кръвното налягане в организма.

Психологични разстройства

Научно доказан факт е, че лошото време през зимата е причина за депресия и нервни разстройства, които в някои случаи водят до самоубийство. Заради липсата на достатъчно витамин D, лошото време е способно не само да развали настроението ви, но също да ви докара безсъние, световъртеж, да ви накара да се чувствате уморени без причина или да ви направи по-раздразнителни.

Фобии

Времето може да е и причинител на различни фобии. Най-разпространените са астрафобията (страх от светкавици и гръмотевици), лилапсофобия (страх от природни бедствия), омброфобия (страх от дъжд) и термофобия (страх от високи температури на въздуха). Обикновено страдащите от подобни фобии отказват да излязат на открито при наличие на някой от техните страхове и съобразяват ежедневната си програма изцяло с прогнозата за времето.