Ежедневното им присъствие на масата лекува редица заболявания

Доматите съдържат ценното вещество ликопин. Той е силен природен антиоксидант. По мнение на учените, всеки трябва да изяжда не по-малко от 5-7 домата седмично. Изследванията показват, че хора които консумират повече домати, доматен сок или доматени сосове са по-малко застрашени от онкологични заболявания. Ликопинът се усвоява по-добре в съчетание с растително масло.

От всички сортове домати най-голямо количество ликопин съдържат малките "чери". Трябва да се знае, че богати на ликопин са само червените домати. Значително по-малко е съдържанието във вкусните иначе жълти домати, а практически отсъства в зелените. Те са богати на калий.

Доматите съдържат и много други полезни вещества. Те подобряват работата на мозъка, понижават кръвното налягане и защитават от вредното въздействие на слънчевата радиация.

Витамин В4 (холин), който също е в голямо количество, значително намалява нивото на холестерола, което гарантира здрави вени и правилен кръвопоток.

Народната медицина препоръчва доматите при:

Варикозни разширени вени

При това заболяване добро действие оказва компрес с кашица от пресни домати. Когато започне да щипе, компресът се сваля и кракът се маже със сметана (от стъпалото нагоре)

При силна кашлица

Прекарайте през месомелачка един килограм домати, четири скилидки чесън и няколко корена хрян. От получената смес се взема 3 пъти на ден по една супена лъжица преди ядене. Това е и отлично средство за възбуждане на апетит.