Навиците обикновено са дълбоко вкоренени у нас и повтаряме едни и същи действия без да се замисляме за техните ползи и вреди. Оказва се, че някои навици са вредни, а други даже опасни за здравето. Кои са те!

Да седим със скръстени крака. Направените множество изследвания доказват, че седенето със скръстени крака (както на стола, така и на земята - "по турски") води до повишаване на кръвното налягане (особено при хипертониците), до поява на варикозни разширени вени и притискане на нерви.

Да храним гълъбите. Това е едно от любимите занимания на родителите, когато са на разходка в парка с децата. Наистина е забовно, но и много опасно. Вероятността градските птици да са носители на зарази е повече от 50%. Гълъби носят не само орнитоза, но и колибацилоза, хистоплазмоза, салмонелоза, туберкулоза, листериоза, туларемия, нюкясълска болест, токсоплазмоза Наистина ли искате да знаете пълния списък?

Да носим слънчеви очила с некачествени плаки. В стремежът си да намалят разходите все по-често производителите използват евтини пластмасови стъкла, които не защитават очите от ултравиолетовите лъчи. При ярко слънце това може да доведе до изгаряне на ретината. Заради затъмняването зениците се разширяват и в окото попада двойна доза ултравиолетови лъчи. Това е по-опасно даже от това да сте въобще без слънчеви очила.

Пиете много вода. Пиенето на големи количества вода не винаги е полезно. Недостатъчното пиене на вода също е вредно. Изследователите твърдят, че нуждата на организма от вода е много индивидуално. Ако се движите много и имате физически натоварвания е нормално да пиете повече вода. Ако имате проблеми с бъбреците или сърдечни заболявания е по-добре да се ограничи количеството на поеманите течности. Във всеки случай, най-сигурният начин да разберете нуждите си от вода е жаждата. Ако не усещате жажда няма смисъл да пиете вода насила.

Да се лекувате с грейки с гореща вода. Да поставите горещ или студен компрес на болното място е един от любимите ни начини за облекчаване на болката. Но има и редица заболявания, при които нагревките са строго противопоказано. Не трябва да се загрява възпаленото място при кървене, остри възпалителни процеси в корема (апендицит, холецистит, панкреатит), през първите няколко часа и в продължение на 1-2 дни след травма. Топли компреси са противопоказани при онкологични заболявания.

Да ядем на работното място. Разбира се, работните места са различни. Но най-често те не само са напълно неподходящи за хранене, но също така са развъдник на огромно количество бактерии. Освен това, по този начин вие лишавате мозъка от заслужена почивка, краката си - от полезно раздвижване, не позволявате на стомаха да смели храната, тъй като мозъкът не може да се концентрира напълно върху приема на храна.

Не следите за осанката си. Правилната стойка осигурява симетрично разположение на всички органи. Погрижете се за вашия гръб и настройте стола в офиса и монитора на компютъра в правилната позиция. Избирайте височината на стола в зависимост с вашия ръст. Седалището трябва да заема не по-малко от 2/3 от стола. Облегалката трябва оптимално отговарят на извивките на гръбначния стълб.

Облегнете гърба на стола така че гръбначният стълб плътно да се долепи към облегалката по цялата си дължина.

Уверете се, че раменете са изравнени и стомахът не е притиснат. Вземете такава поза, че тежестта на тялото да е върху бедрата, а главата да е изправена напред и нагоре.

l Не бързайте да променяте позицията си, ако смятате, че седите неудобно. Дайте време на вашите мускули да свикна с правилната позиция. Някои от тях постепенно ще се отпуснат, но това няма да се случи веднага.