Често, когато се говори за храните, които подобряват плодовитостта, се препоръчват множество продукти за майките. Но бащите като че ли са пренебрегвани. А всъщност и те имат нужда от много важни елементи за подобряване качеството на спермата.

Специалистът по хранене Лоранс Бенедети подчертава, че стресът, непрекъснатото облъчване от вредни лъчения в големия град, както и множеството пестициди в храните, се отразяват негативно върху качеството на спермата дори при младите мъже. Затова той препоръчва на всеки мъж, решил да става баща, да заложи на здравословен режим, за да може да неутрализира вредното влияние на средата.

Зеленчуци и риби
Бъдещите бащи се нуждаят най-вече от антиоксиданти като витамини С, Е и А, за да могат да се защитят от всички вредности в живота си като стрес, тютюнопушене и замърсяване. Най-добре е да се набавят от зеленчуци и плодове, зелен чай, черен шоколад и подправки като куркума, джинджифил и къри.

От важно значение са и мастните киселини омега-3, тъй като те оказват влияние върху гъвкавостта на клетъчната мембрана и улесняват проникването на сперматозоидите в яйцеклетката. Затова неизменна част от менюто на мъжете трябва да са риби като сардини, херинга или скумрия, както и различни масла като кокосово или орехово.

Спанак и броколи
Изключително важен за периода преди зачеването е набавянето на магнезий. Той е силен агент срещу стреса, който от своя страна намалява значително либидото. За добра потентност е добре бъдещите татковци да консумират черен шоколад, леща, боб, киноа, кафяв ориз, спанак.

Целия текст четете на mila.bg