След ужилване влезте вътре за защита от ново нападение - пчелата е призовала  чрез химическа аларма целия рояк.

Ужилването от пчела е болезнено за всеки, но за малка част от хората то може да застрашава живота с бурна алергична реакция, известна като анафилактичен шок.
Рядко алергията към пчелната отрова се проявява при първото съприкосновение, обикновено при предразположени хора първо се стига до създаване на чувствителност, а по-изразени реакции може да се провокират със следващи ужилвания, обясни алергологът проф. Тодор Попов. Това обаче невинаги се случва, понякога с увеличаването на броя на ужилванията във времето се получава обратният, предпазващ от остра реакция ефект.
Теоретично по-предпазливи трябва да са хора с алергична предразположеност. При родител с някаква алергии много вероятно е проблем да имат и децата му. Хората с алергична нагласа винаги трябва да имат едно наум и да се стараят да избягват ужилвания, а най-добре е да са обсъдили със специалист какъв е рискът от остра реакция при тях.
Според повечето източници пчелната отрова причинява реакция при 3-5% от хората и е застрашаваща за под 1 процент от населението. Особено при няколко “дози” наведнъж.
При ужилването насекомото излъчва алармени феромони, за да съобщи на другите пчели, че с цената на живота си напада враг, и те може също да атакуват човека. Това обяснява съвета по възможност бързо да се влезе в затворено помещение.
Пчелната отрова е
водноразтворима, а
тялото ни съдържа
гостоприемен процент вода,
чрез която токсините се разпространяват на мига в близките тъкани. Леко киселата реакция на отровата е в основата на народния съвет за неутрализирането й с разтвор на сода за хляб. Ефектът е съмнителен дори на локално ниво, тъй като с жилото си пчелата инжектира отровата в кожата, а алкалният разтвор действа само отгоре.
Особено рискови са ужилванията по устата и очите.
В пчелната отрова има поне 5 вещества с висок алергизиращ потенциал, в най-голямо количество е мелитинът. Той разрушава червените кръвни клетки в мястото на ужилването. Предизвиква и разширяването на кръвоносните съдове, което обяснява защо при предразположени хора кръвното налягане пада рязко след ужилване от пчела.
При системна алергична реакция се засяга целият организъм.
Най-важното за ограничаване на болката и последиците от ужилването на пчелата е
да извадим възможно
най-бързо жилото - никога
със стискане, за да не
доинжектираме отровата от
торбичка склад към него.
Тя се вижда като разширение в края на жилото. Спонтанно и особено при натиск тя вкарва съдържанието си в тръбичката и водноразтворимите токсини се добавят към първоначалната отрова. Бързината е решаваща - при експерименти е установено, че само за 10-ина секунди от торбичката през жилото се влива приблизително още 1/3 доза отрова. В битови условия жилото се вади с притискане настрани с нокът и избутване или изстъргване (например с пластика). Добра практическа идея от пчелари е запалването на цигара в близост до ужиления, за да се замаскира алармиращата миризма, която призовава други пчели на бой с човека.
Димът прикрива
миризмата на феромоните.
Може да я доловят само някои случайно прелитащи наблизо пчели, но няма опасност целият рояк да долети за защита на жертвата.
Можем да намалим риска от ужилване, като не предизвикваме пчелата - тя жили в краен случай, защото с жилото губи и живота си. Правило номер едно е, че пчелата възприема като заплаха резките или нападателните движения. Цветните сладки аромати, сладките лепкави храни, ярките дрехи, флоралните десени привличат събирачките на мед.
Сред природата
не ходете боси по трева или
водорасли, дръжте храната
и напитките затворени
- ще намалите риска по невнимание да настъпите или лапнете пчела. Уместно е също да не шофирате с отворени прозорци и да не се застоявате до места с хранителни отпадъци.