При промяната на хранителния ни режим и изключването от него на фруктозата това води до значително ускоряване на метаболизма на организма ни само след 8 дни, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Високо-фруктозният царевичен сироп присъства в 75% от пакетираните храни и в безалкохолните напитки. Той е по-евтин от захарта и с 20% по-сладък от нея. Поради тази причина съставката е широко използвана в хранителната промишленост. Но подсладителят действа доста коварно на нашето здраве. Той отключва онези механизми, които превръщат захарите в мазнини и те се натрупват в тялото, вместо да бъдат разградени.

Нашето тяло може да смъкне натрупаните кила, веднага след като бъде извадена фруктозата от менюто ни. Проф. Жан-Варк Шварц от университета Туро в Калифорния установи след проучването си, че загърбването на фруктозата може да пребори свръхтеглото, затлъстяването на черния дроб и диабета, без използването на лекарства. Оказва се, че фруктозата се превръща в мазнини 19 пъти по-бързо от глюкозата.

Глюкозата се метаболизира 20% в черния дроб и 80% през останалата част на тялото. При фруктозата, 90% от нея се метаболизира в черния дроб. Проф. Шварц провел опити с 40 деца, страдащи от затлъстяване и изключил фруктозата от менюто им. Само след 8 дни спаднал лошият им холестерол, кръвното налягане и нивото на кръвната захар. Затлъстяването на черния дроб се понижило с 22 процента по време на фруктозното ограничение.