Тръгнем ли за море или планина, не сме застраховани от пипване на стомашен вирус. Затова най-новата тенденция е да си приготвяме сами храната за ваканционните дни. Каква да бъде тя, за да ни е леко, а и да заредим тялото си с витамини, съветва Владимир Мутаров – специалист по хранене по системата на д-р Георги Гайдурков и негов сътрудник.

Нужно ли е да приготвяме сами храната, която ще консумираме по време на почивка, за да не се сдобием със стомашен вирус?
Добре е сами да приготвяме храната, която ще консумираме по време на ваканцията, дори предварително да вземем някои неща с нас като сушено месо например. За съжаление в много заведения храната е с повече сол, и е термично обработена, а суровата е за предпочитане.

Каква е най-подходящата закуска, когато сме на море, за да ни е леко, но и да имаме енергия?
Закуската винаги е добре да е сурова във вид на плод или като плодово-зеленчуков сок и смути. Готвената храна е по-тежка.

За колко време зеленчуците се преработват от стомаха?
Те се задържат в стомаха около час и са най-леката храна.

Полезно ли е сутрин да пием фреш от диня?
Него може да пием не само сутрин, а по всяко време. Динята е силно препоръчителна за мъжете, защото увеличава потентността. Хапвам редовно от нея, когато е в сезон.

Много хора съчетават този плод със сирене. Добра комбинацията ли е?
Този вариант не е препоръчителен. От млечните продукти с плодовете се съчетават най-добре с киселото мляко, а сирената и кашкавалите - със зеленчуци. Не препоръчвам консумирането на млечни продукти, защото те оставят най-голям отпадък в организма в сравнение с другите храни.

Как да си набавяме калций за здрави кости и зъби освен от краве мляко?
Млечните продукти не се усвояват от организма, обикновено те се отлагат под формата на шипове, втвърдявания по съдовете, а в същото време се получава така, че се тегли от нашия естествен калций. Калций може да си набавим от зеленолистните - рукола, спанак, магданоз, копър, маруля, глухарче, живовляк, лапад, които може да добавим в смути. Когато правим плодово смути е добре да сложим джинджифил, защото плодовете не може да се смесват с други храни, става ферментация. Сусамът е най-богат на калций от семената. Ядките също го съдържат.

Кое смути ще ни препоръчаш?
Много харесвам комбинацията от банан, маруля, портокалов сок и джинджифил.
Тъй като вечер организмът минава на изчистваща програма, сутрин тя продължава до първия прием на готвена храна. Затова, ако до обяд ядем само сурови зеленчуци, плодове и ядки, изчистването ще продължи до тогава.

Какво да хапнем, ако огладнеем след смутито?
Може да се приемат ядки, да се направят различни варианти на бързи въглехидрати. Вкусен е кремът от банан, авокадо и фурми. Добавим ли малко какао или рожков, ще го превърнем в течен шоколад, а с няколко сурови жълтъка, ще стане енергийна бомба.

Целия текст четете на mila.bg