Таласотерапията е метод срещу болести - кои?

Д-р Емилия Бенова

В морската вода са събрани над 30 химически съединения под формата на соли и разтворени газове - азот, кислород, хелий и др.

Прониквайки през кожата те оказват своето лечебно въздействие, дори и без да правим специални процедури.

Дори кратка почивка на море е достатъчна, за да нормализира артериалното налягане и да укрепи сърдечносъдовата система на човека.

Полезни са включително пенливите капчици, които се образуват, когато по-бурните вълни се разбиват в брега.

При вдишването на малките частички вода те преминават през лигавицата на носа и гърлото, както и през бронхите и прочистват всичко по пътя си. Дишането се подобрява, а тонусът се повишава.

Морелечението действа благоприятно при смущения в обмяната на веществата като диабет, при проблеми с кръвообращението или болести на дихателните пътища. Хладката морска вода може да окаже благотворно влияние върху разширените вени. Особено полезни са разходките в плиткото по брега.

Морският климат е особено препоръчителен за алергични. Причината е, че въздушните струи, които идват откъм морето почти не съдържат прах или цветен прашец, с каквито алергени е наситен големият град.

Минералите в морската вода укрепват киселинния баланс на кожата и я правят по-гладка и еластична. Водата и водораслите са сред основните съставки на много козметични продукти. Освен това съставките на морето действат пречистващо и убиват бактериите, помагат и срещу гъбични заболявания.

Народната медицина пък препоръчва налагането на торбички със затоплена морска сол върху челото и отстрани на носа при синузит - това стимулира кръвообръщението.