Клиниката по изгаряне и пластична хирургия в “Пирогов” е пълна посред лято, натоварени са и трите операционни. 

Оцеляват поне 70% от ударените от мълния.

Български феномен праща мъже с тежки термични травми в болница.

Клиниката по изгаряне и пластична хирургия в университетската болница за спешна медицина “Пирогов” е пълна, операции се правят и в трите хирургически зали. Пациентите през този период на годината са главно с два типа изгаряния – от пожари и запалени стърнища и при варене на ракия, обясни шефът на клиниката проф. Огнян Хаджийски. 

Сред претърпелите хирургично лечение в сряда е жена, гасила стърнище. Трима са оперираните пациенти с жестоки рани от варенето на ракия. Всяко лято има такива случаи, това е български феномен, обясни специалистът. Обикновено изгарянията им са дълбоки и обхващат 15-25% от кожата. Типичният пациент е възрастен мъж. Има както пострадали от заливане с врялата ракия, така и подпалили се при разпалването на казана, което по традиция се прави с изливане на ракия върху дървата.

В клиниката лекуват и много деца с изгаряния. При малките раните най-често са в резултат на горещи повърхности или заливане с вряла течност. За малко по-големите към рисковете се добавят игрите с кибрит.

Клиниката в “Пирогов” е най-модерно оборудваната за лечение на тежко изгорени пациенти, а екипът - с най-голям опит в страната. Травмите са изключително сложни и предизвикват физиологични и метаболитни усложнения, които не се изчерпват с реакции по кожата. При пострадали в пожар често екипът трябва да се справя и с увреждания на дихателните пътища от вдишаните газове.

При гасене на огън на открито класическа ситуация е подпалване на дрехите. За да предотврати по-тежка травма, човек трябва бързо да се дръпне от пламъците, да легне и да започне да се търкаля, за да задуши огъня.

Основно усилие при всички термични травми е поразеното място да се охлади бързо, но това в никакъв случай не трябва да става с директно слагане на лед.

От значение за прогнозите от лечението при изгаряне е оказването на първа помощ. Раната не се маже с нищо, мястото се покрива със суха стерилна превръзка и се звъни на Бърза помощ, съветва проф. Хаджийски. 

Оцеляват поне 70% от ударените от мълния

Пораженията от мълния не са редки, но доста от пострадалите преживяват инцидента сравнително леко и след шока и замайването се възстановяват за около минута. До болница достига малка част от хората и това са най-тежките случаи. Обикновено са със сърдечни и дихателни проблеми и изгаряния, но може да имат и счупвания. Всяка година имаме такива пациенти, но слава богу, не и в последните дни, каза проф. Огнян Хаджийски.

За последните дни в страната трима загинаха от мълнии, има и ранени.

Мълнията е високоволтово явление и съдбата на пострадалия зависи дали тя е паднала върху самия човек, или наблизо и е засегнат само от ударната вълна. При директен контакт огромното напрежение може да е убийствено, но оцелелите често се възстановяват по-успешно, отколкото пострадалите от електричество с по-малко напрежение, но с по-продължително въздействие. Водеща причина за мигновена смърт при мълниите е сърдечният или кардиопулмоналният арест.

България е сред европейските страни, в които падат много мълнии. Няма точна статистика у нас за пострадалите, а понякога и проблемите се проявават по-късно и хората не правят връзка със случилото се. Световните данни също са разтегливи, смята се, че между 10 и 30 процента не оцеляват. Най-опасните преки усложнения са сърдечносъдовите и неврологичните. Ако човек е очевидец на инцидента, като първа помощ трябва да опита изкуствено дишане и сърдечен масаж.

За да избегне инцидент, човек да се прибере на закрито, когато чуе дори слаб гръм. Ако наблизо няма безопасен подслон, трябва да клекне във възможно най-ниското място в района и да обхване коленете на допрените си крака с ръце. Най-добрите убежища са обезопасените сгради и автомобилите, които играят ролята на Фарадеев кафез. Условието е в помещенията да не стоим до радиатори и течаща вода, както и да затворим прозорците. Колкото и да изглежда като сюжет от филм, се случва мълнии да влязат през отворен прозорец, каза за “24 часа” проф. Хаджийски.

МЪЛНИЕЗАЩИТА

В България има добра нормативна уредба за защита от мълнии и тя се спазва за новите сгради, заяви пред БНР инж. Христомир Иванов, експерт от Камарата на инженерите. При строежа на старите е поставян гръмоотвод, но при ремонт на покрива можело да е премахван. Според експерта трябва да се създаде контролен орган, който да следи дали сградите имат ефективни мълниезащитни съоръжения. Преди 6 г. били проверявани общинските сгради в София. Сблъскахме се с куриозна безотговорност, каза Иванов. 25% от сградите били ремонтирани, но гръмоотводните съоръжения били амортизирани и не работели. Тогава били предложени проекти за ремонт на 120 сгради в София.