Това съветва магистър-фармацевтът Антон Вълев. Вижте и какво препоръчва да сложим в аптечката за почивката. 

Магистър-фармацевтът Антон Вълев е завършил специалност “Промишлена фармация” през 2001 г. в Медицинския университет в София. Специализирал е клинична фармация в Хановер като стипендиант на Европейското дружество по клинична фармация. От 2010 г. е председател на Националната аптечна камара и член на Комисията по качество на Българския фармацевтичен съюз.

- В сезона на отпуските, независимо накъде се отправяме, сме по-сигурни, ако сложим в багажа и миниаптечка. Какво е добре да имам подръка за всеки случай?

- Най-важното е всеки, който трябва и в този период да пие лекарства поради моментни или хронични заболявания, да си носи рецептите, независимо че може да си е взел нужното му количество от медикаментите.

- Защо?

- Приготвеното за куфара лекарство може да се забрави вкъщи, да се загуби, разсипе или повреди по пътя. Или просто да отлети по погрешка с багажа ви по друга дестинация. Когато става дума за лекарства с рецепта, няма как да попълните липсата, ако не носите документ от лекар, независимо дали сте в чужбина, или у нас.

Има и още една изключително важна причина. Когато човек носи рецептите за лекарствата, които използва, при спешни състояния и инциденти, дори да не е контактен, рецептите ще подпомогнат медицинския екип в решенията, които взима за оказване на първа помощ. При такива случаи се действа по протоколите за спешна помощ за животоспасяващи действия. Но ако лекарят не е информиран, че вземате някои лекарства за диабет, специфични препарати за сърдечносъдови, неврологични и др. заболявания, може с прилагането на стандартния протокол да ви навреди, защото не е имал информация. Особено важно е

да се знае, ако

човекът взема

някакъв бета-блокер

или калциев

антагонист,

но и много други лекарства.

Друга ситуация: прилошава ви, но не сте за Бърза помощ и влизате в аптеката за съвет какво да вземете, за да се стабилизирате. Фармацевтът обаче задсължително ще пита какви лекарства пиете в момента и като постоянна терапия. Ако от притеснение не се сещате или не можете да съобщите точните медикаменти и дозировка, какво правите?

Започвам темата с рецептите, защото са важни колкото личната ви карта. Тя казва кой сте, а рецептите ви идентифицират от здравна гледна точка. Няма да ви натежи, нито ще ви попречи на нещо, че си носите рецептите винаги с вас. Без преувеличение те може да ви спасят живота.

- Познавам хора, привличали интереса на летищните власти, защото асортиментът в аптечката им за пътуване е бил достатъчен за здравен пункт в скаутски лагер. Какъв минимален набор покрива разумната предвидливост за спокойна ваканция?

- Зависи от мястото и целта на пътуването. Но за лятната почивка, където и да я прекарва човек, му е необходима защита от слънце и от насекоми. Има богат избор от фотозащитна козметика и репеленти на достъпни цени. Обикновено и курортите са добре заредени, но винаги е по-сигурно човек да си носи точно това, което отговаря на всички негови нужди. Малко известно е, но има и препарат, който, приет вътрешно, може да ни направи непривлекателни за комарите.

Като ефект играе

ролята на репелент,

но не се нанася върху

кожата, а се приема

през устата

Подходящ е и за бебета и малки деца.

- Този вътрешен репелент от всички насекоми и паразити ли може да ни защити?

- За съжаление, действа само срещу комарите. Ако в района има например конски мухи или кърлежи, ще ви трябва и допълнителната протекция на накой от традиционните репеленти. И докато мухите са преди всичко досадни, в последните години кърлежите са сериозна опасност. Ухапванията от кърлежите са рискови поради пренасяните от тях инфекциозни заболявания - лаймска болест, марсилска треска, кримска-конго хеморагична треска и др. Ако сме тръгнали към отдалечено място, в което няма гарантиран достъп до лекар, е добре да носим и пинсета, с която внимателно да извадим евентуално впил се кърлеж. Рискът дебне най-вече във високи треви и райони, през които минават животни.

- А как да се подсигурим за отпор срещу “задължителната” за лятната почивка диария?

- Хубаво е и по време на пътуването, и през ваканцията да разполагаме със средство, което ще ни помогне при стомашно-чревни разстройства – винаги е възможно в горещините да хапнем нещо, на което организмът да реагира с диария.

- Кое е най-доброто поведение при така наречената диария на пътешественика?

- Разстройството представлява форма на изчистване на организма. Не вземайте лекарства, които спират диарията. Подсигурете се с такива, които неутрализират токсините, важно е и да се пият течности срещу обезводняването.

Например вместо съдържащи лоперамид лекарства по-добре пийте активен въглен, разтворете си рехидратиращи прахчета, и оставете стомаха и червата да изхвърлят токсините. Най-неправилната стратегия е да спираме разстройството - отровите, вместо да излязат, остават и състоянието се влошава още повече. Разбира се, при продължителен или задълбочаващ се проблем се търси лекар. Диариите може да са животозастрашаващи състояния при малки деца.

- Много хора смятат, че при диария е добре да вземат танин, така ли е?

- Танинът е вещество с адстрингентно действие - подсущава лигавицата и свръхсекрецията на течности и частично абсорбира. Като ефект е по средата между лоперамидите и лекарствата, които неутрализират токсините. На първо място всеки трябва да има активен въглен – помага не само при разстройство, а и при отравяне и други проблеми.

Активният въглен

има невероятен

ефект, при това без

какъвто и да било

страничен ефект

Може да го дадем и на бебе, и на 100-годишна баба.

Друго, което бих препоръчал, особено при дълго пътуване, семейна почивка с деца или възрастни със склонност към главозамайване, са лекарства срещу гадене и повръщане, които да противодействат на т.нар. морска болест или болест на пътуването. В тази връзка искам да предупредя: не се самолекувайте с метоклопрамид. Особено рисково е да го давате по свое усмотрение на малки деца. Много хора настояват да си купят лекарството, защото се шири фолклор за много бърз и силен ефект при гадене и повръщане. Дебело искам да подчертая, че това е вещество, което се използва при строго специфични състояния и се отпуска само по лекарско предписание!

- Малко хора могат да се похвалят с безаварийна отпуска по отношение на травмите. Ако не друго, поне белегът от едно ожулване дълго ще напомня за ваканцията. Как да минимизираме щетите с достъпни средства?

- Травмите са винаги очаквани, особено през лятото.

Универсално

средство при травма

са препаратите с

растението арника монтана. Едновременно с това има ефект за намаляване на кръвонасядането и отока и за възстановяване на микрокапилярите в засегнатата зона. Ако няма открита рана, може да се използва и под формата на гелове с екстракт от растението.

- Може ли като първа помощ да измием повърхностна рана с вода?

- Не, тя е априори нестерилна, а от друга страна, водата навлиза в тъканите и увеличава отока. При повърхностни ожулвания може да се направи дезинфекция с кислородна вода, риванол, а в някои случаи и с йодна тинктура. Но

в жива рана никога

не се слага йод

При липса на дезинфектант може да се използва и спирт или силна ракия.

Независимо каква е травмата, тя винаги е съпроводена с локална възпалителна реакция и оток. Като първа помощ се прави студен компрес. Не се изкушавайте да “подобрите” препоръката, като наложите лед директно. Сложете го в наполовина пълна със студена вода торбичка и правете от време на време охлаждащ компрес през марля.

- Лятна класика е мушичката в окото, тогава какво правим?

- Единственото, което можете да направите, ако не разполагате със специалната чашка за промивка на око, е в шепи да вземете чиста вода и наведени напред, да мигате във водата. Слъзната течност се свързва с водата и в образувания общ контейнер при премигване чисто гравитационно чуждото тяло може да изпадне. При попадане на стружки, трески, режещи треви - без отлагане отидете в спешен очен център.