Витамин К2 е основен витамин, който много хора никога не са чували. За съжаление, това основно хранително вещество често се пренебрегва, а е важно във всички жизнени етапи, не само за новородени бебета или бременни майки. Други витамини и минерали, като витамин D, магнезий и калций, заслужават вниманието, което заслужават, но K2 често се игнорира с тежки последици.

Какво представлява витамин К2?

Витамин К е мастно разтворим витамин, който е важен за кръвосъсирването и допринася за здраво сърце, кости и имунна система.

Има няколко различни форми, главно К1 и К2, въпреки че действат по различен начин в тялото:
Витамин К1 - (или филоквинон) е естествена форма, открита в листните зеленчуци и копривата, която се използва от черния дроб за поддържане на правилното кръвосъсирване.
Витамин К2 - (или менаквинон) е по-добре аброрбиращата се форма на витамин К, открит в някои ферментирали храни и хранителни добавки. Витамин К2 се използва от меките тъкани и е важен за костите, сърдечната тъкан и други.
Витамин К3 - (или менадион) е синтетична форма на витамин К. Това обикновено е тази, инжектирана в кърмачетата при раждането и някои изследвания показват потенциална токсичност на тази форма

Коя форма на витамин К2 е най-добра?

Витамин К1 се намира в листните зеленчуци, въпреки че само 10% от приетото количество се усвоява от организма.

Витамин К2 се намира в някои ферментирали храни. Това е така, защото К2 е продукт на ферментацията и е създаден от определени бактерии. По принцип тези храни съдържат пропорционално по-малко количество К2 (в сравнение с K1 в листните зеленчуци), въпреки че много повече се абсорбират.

Витамин K1 е необходим за правилното кръвосъсирване и се използва от черния дроб, докато K2 е от полза за костите и контролира правилното използване на калций.

Има и погрешно схващане, че тялото може да конвертира K1 в K2. Изследвания всъщност показват, че докато някои животни могат ефективно да превърнат K1 в K2, хората се нуждаят от допълнителни източници на К2 за добро здраве.

Недостиг на Витамин К2?

Статистиките показват, че над половината от възрастното население е с недостиг на витамин К2.

Докато ефектите от дефицита на витамин К2 могат да се проявят по-сериозно като сърдечно-съдови заболявания, загуба на кост и разпад на зъбите, то може да се прояви и с по-малки симптоми, като леки натъртвания или кръвотечение от носа.

Хората, които имат проблеми с храносмилането или честа употреба на антибиотици, са най-изложени на риск от тези проблеми.

Поради тази причина е добра идея да се получат адекватни количества К2 от диета и добавки, тъй като е доказано че витамин К2 е най-ефективен за ползите, изброени по-долу.

1. За здрави кости

Изследванията показват, че витамин К2 е един от най-важните хранителни вещества за дългосрочно здравето на костите и че е още по-важен от калций.

K2 е необходим, за да помогне на калций и други минерали да се свържат в костната матрица, за да заздравят костите (а не да останат в меките тъкани, където могат да причинят калцификация на погрешните места).

В действителност, проучванията показват, че витамин К е ефективен не просто при спиране на загубата на костна маса при хора с остеопороза, но и при потенциална обратимост. Същите изследвания откриват до 80% намаляване на фрактурите при пациенти с остеопороза с К2 добавки.

2. За сърдечно здраве

Има възможност да се получи калцификация на артериите, когато човек консумира твърде много калций без необходимите кофактори в правилните съотношения: магнезий, витамин К2 и витамин D3. Витамин К2 е необходим, за да се абсорбира калций в костите и други необходими места в тялото и да се не се отлага в меките тъкани, артериите и сърцето. Магнезият също е важен за този процес и без необходимите K2, D3 и магнезий, калцирането е по-вероятно.

3. За орално здраве

Оралното здраве е от жизненоважно значение за цялостното здраве и витамин К2 е важен за оралното здраве. В действителност, витамин К2 е един от витамините, които e важен за реминерализиране на зъбите и предотвратяване на кариес.

5. За здравето на мозъка

Някои интересни изследвания показаха, че същият процес, който прави витамин К2 полезен за предотвратяване на калциране на артериите и мускулната тъкан, може също да го направи полезно за защита на мозъка срещу Алцхаймер и други заболявания. Друго проучване изследва приема на витамин К2 в храненето при пациенти с ранна болест на Алцхаймер и установи, че тези с диагноза "Алцхаймер" имат значително по-малко витамин К2 от тези в контролната група.

www.phytopharma.eu - "Фитофарма" ЕООД,

тел.: 06952 2292; 06952 2430