Витамин В12 или кобаламин е важен член на семейството, наречено витамин В комплекс. По време на процеса на храносмилане този витамин се преработва от погълнатите протеини в човешкото тяло.

Витамин В12 се свързва със субстаниция в човешкото тяло, наречена “вътрешен фактор” и изпълнява полезни задачи за поддържане на добро здраве на човешкото тяло. Това е един от най-важните компоненти за полагане на грижи за червените кръвни клетки, нервните клетки и други съществени елементи в организма.

Дефицит Симптомите на витамин В12

Симптомите на недостиг на витамин В12 включват липса на усещане в ръцете и краката, загуба на памет, лоша координация при ходене, безсъние, сънливост, запек и главоболия. Освен всички тези признаци, дефицитът на този витамин се изразява чрез депресия, проблеми със зрението, подуване на езика и слушане на необичайни гласове, заедно с неврологични разстройства и болезненост в устата. Също така, човек, страдащ от недостиг на този витамин, обикновено изпитва загуба на тегло, гадене и умора

Ползи за здравето на витамин В12

Витамин В12 или Кобаламин има широк спектър от предимства, които трябва да предложите, що се отнася до човешкото здраве. Ето списъка с най-великите ползи, получени от този витамин:

Поддържане на клетките: Този витамин подпомага поддържането на различни видове клетки, които съществуват в човешкото тяло. Например, важни функции като образуване, възстановяване и поддържане на червените кръвни клетки до голяма степен зависят от витамин В12. Също така, нервните клетки се грижат за наличието на този витамин в човешкото тяло. Това допълнително помага за поддържането на силна нервна система.

ДНК образуване: Витамин В12 е важен елемент за редовното образуване на ДНК в човешкото тяло. Тази практика се извършва по време на клетъчното делене и този витамин е един от най-значимите участници в този процес. В случай на липса на витамин В12 в човешкото тяло, ще се развият анормални клетъчни образувания, известни като мегалобласти. Това може да доведе до появата на анемия в човешкото тяло. По този начин е необходимо справедливо количество витамин В12 да бъде включено в диетата.

Умора: Витамин В12 е значителен ресурс за облекчаване на човешкото тяло от умора и слабост. По този начин, този витамин има потенциала да подобри цялостната издръжливост на човешкото тяло, за да издържи на тежкото работно налягане.

Холестерол: Диета, богата на витамин В12, е полезна за намаляване нивото на холестерола в човешкото тяло. Също така, този витамин помага за контролиране нивото на триглицеридите, което поддържа правилното функциониране на човешкото сърце.

Разстройство на сърповидно-клетъчни клетки: Витамин В12 се счита за важен здравен компонент за лечение на тежкия проблем на сърповидно-клетъчна анемия. Очаква се това да се направи, като се спаси тялото на пациента от ендотелиално увреждане.

Болест на Алцхаймер: Витамин В12 е ефективен спомагателно средство при болестта на Алцхаймер. Това заболяване се съпровожда от симптоми като объркване и когнитивна дегенерация. Медицински експерти съобщават, че пациентите, страдащи от това заболяване, съдържат по-ниски количества витамин В12 в тялото си.

Анемия: Счита се за част от лечението на различни форми на анемия, като злокачествена анемия и мегалобластична анемия. Този витамин помага да се попълни липсващото вещество, наречено “вътрешен фактор”, което е от голямо значение за поддържане на кръвната нормалност.

www.phytopharma.eu;

"Фитофарма" ЕООД,

тел.: 06952 2292; 06952 2430